Людмил Рангелов: Анаболи и татуировки - как да намалеят садистичните изцепки?

Следващото поколение е загубено, защото това е днешният идеал на момичетата, заяви юристът

Новини
21:49 - 02 Август 2023
5228
Людмил Рангелов: Анаболи и татуировки - как да намалеят садистичните изцепки?

"Немарливото отношение към подобен скандален случай с нарязаната Дебора си има обяснение - моето е плод на десетилетната ми практика. Лято е. Идва едно производство, правят първоначалните действия отгоре-отгоре, след това наблюдаващият прокурор излиза в отпуск, оставя указания, през това време разследващият полицай работи, но не си дава много зор, може да му предстои отпуск, а може би не. Когато се разчу за всичко това по една медия, веднага назначиха нов наблюдаващ прокурор, това е истината. Немарливост! Случаят е подценен, не знам как са изглеждали нещата, но всеки магистрат, който има информация за инцидент с такава острота, нямаше да го остави да се проточи по този начин", заяви Людмил Рангелов.

Адвокатът взе отношение и във връзка със спора за лека и средна телесна повреда, когато става дума за обезобразяване, за трайни физически и психически увреждания на едно 18-годишно момиче.

"Това са медицински понятия, отнесени към закона, и се оценяват от вещите лица. Те казват, че тези наранявания са причинили разстройство, неопасно за живота. Леката, средната и тежката повреда се определят по един и същи начин - както у нас, така и в ЕС.

Когато вещото лице е преценило, че това е лека, особено в бързината, за която вече стана дума, съдът няма големи възможности и основа, на която да стъпи, за да се произнесе, че това е средна телесна повреда. Понякога и аз, въпреки опита ми, се изненадвам, че някакъв много тежък побой е обявен за лека, но такъв е законът. И е такъв от много години, а обществото, което е правно неграмотно, се превърна в съдия на съда и прокуратурата.

Справедливостта е заложена в закона, който по принцип никога не е 100% справедлив. Той е такъв, какъвто е написан. От друга страна, винаги може да се прецени жестокостта и степента на опасност за обществото. Това винаги се оценява".

"Този човек няма рецидив! За рецидив говорим, когато два пъти е осъждан, а той не е. Работещите по случая са се “заплели”, това е.

Няма как да намалеят случаите със садисти, защото все по-примитивни хора населяват тази територия. Мечтата на съвременния български младеж е да вдига 140 кг от лежанка, да е татуиран и да се зоби с анаболи. Заради всичко това той е уважаван, харесван, търсен е от момичетата. Така че - щом стандартите са такива, такъв ще е и резултатът.

"Обществото ни сбърка и “катастрофирахме”, но пътят бе дълъг, но направихме много енергични усилия да стигнем дотук. Липсата на респект към държавните институции, за който има основание, защото те не си вършат работата. Слабо образование, лош пример на успели некадърници, това е цяла система от обстоятелства, която доведе до сегашната деградация. А корените на всичко това са още по-дълбоки - несигурност в утрешния ден, днес е едно, утре е друго", заяви още Рангелов пред "24 часа".