Лют скандал в ефир заради газа (ВИДЕО)

Георги Ганев и Ваня Григорова се счепкаха заради евентуалните нови преговори с "Газпром"

Политика
08:43 - 23 Август 2022
8974
Лют скандал в ефир заради газа (ВИДЕО)

Лют скандал спретнаха в ефир двама експерти и представители на левицата и десницата по темата евентуални нови преговори с "Газпром". Ваня Григорова от "Подкрепа" и бившият депутат от ДБ Георги Ганев се счепкаха, след като той я обвини в лъжи като защитничка на руските интереси. 

Цената на "Газпром" в момента е най-скъпата в Европа, заяви той. В Русия няма нищо безплатно, от 15 години сме техния троянски кон в Европа, заяви още той. Ганев припомни, че няма държавна компания в ЕС, която плаща газа в рубли, както настоява руската посланичка Елеонора Митрофанова.

"Изследвали сме това в парламента и плащането е в рубли", категоричен бе той. България превежда долари, но руската банка ги обръща в рубли по техен курс и дори, ако забавят това обръщане България ще е в забава, разясни той.

Според Ваня Григорова обаче думите на Ганев били манипулация и саботирал осигуряването на руския газ. Експертката на "Подкрепа" е основен застъпник на руските газови интереси в България в последните месеци. Тя участва в преговори на синдикатите със служебния кабинет в понеделник, за да бъдат продължени преговорите с "Газпром", прекъснати от правителството на Кирил Петков.

Правителството няма как да говори с "Газпром" за нов дългосрочен договор, а само за довършване на сегашния. Това са обявили от служебния кабинет пред синдикатите и работодателите, обяви Ваня Григорова от "Подкрепа".

Рискът не е, че Русия ще ни каже, че газ няма, каза още Григорова. "Рискът е огромен", контрира Ганев. Според Григорова България е виновна, че не получава руски газ, включително и заради наложените санкции срещу Русия. България преведе парите през април и не получи газ, припомни обаче бившият депутат.

Ганев опроверга и твърденията на Григорова, че предният кабинет е проспал осигуряването на слотове за разтоварване на танкерите с втечнен газ в Гърция. Гръцкият премиер опроверга тези лъжи, категоричен бе Георги Ганев.

Единственото решение за България е никакви преговори с "Газпром", защото в момента се води война с европейската цивилизация, заяви Георги Ганев. В този момент Григорова започна да го прекъсва отново и това наложи водещата на студиото да стане права, за да внесе ред. "Станала съм като учителка", заяви Мирослава Иванова.

Румен Радев е наредил на служебния кабинет да преговаря с руснаците, категоричен бе Георги Ганев.