Лют спор за храните от Украйна завладя Народното събрание

Икономическият министър Никола Стоянов и депутатът Мартин Димитров влязоха в словесна битка

Политика
14:15 - 28 Април 2023
3057
Лют спор за храните от Украйна завладя Народното събрание

Темата за инфлацията на храните у нас в последната година и мерките, предприети досега за борбата с поскъпването на основните продукти от страна на служебното правителство стигна до лют спор в пленарната зала на Народното събрание "за" или "против" ограничаването на вноса на зърно, слънчоглед и... стомана от Украйна. 

В словесната битка влязоха в рамките на парламентарния контрол служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и депутатът от ПГ на Продължаваме промяната и Демократична България Мартин Димитров. 

Димитров, който е икономист, възрази срещу това мерките на служебния кабинет да се ограничи галопиращият ръст на цените само в изработването и пускането на уебсайт за следенето им по веригите от граждани и фирми в реално време, а на този фон правителството да лобира и у нас, и в Европейския съюз за налагането на мораториум върху евтиния внос на суровини и стоки от Украйна.  

Спорът се разрази на фона на решението в Брюксел безимитният импорт да продължи в рамките на ЕС още една година. 

А Никола Стоянов се аргументира пред Димитров, че ако не били наложени санкции и ограничения върху вноса от Украйна, редица наши производители на същите суровини щели да фалират и в един момент щял да настъпи сценарий, подобен на този, касаещ зарзавата и масовия внос на плодове и зеленчуци от съседни и трети за ЕС страни в последните години. 

"Г-н министър, а ако се отдаде възможност да внесем евтина стомана, и нея ли ще откажете с такава лекота", попита депутатът от ПП-ДБ.

А въпросът му бе посрещнат от нечленоразделните възгласи от блока на народните избраници от ПГ на "Възраждане" - първи радетели за ограничаване на вноса на зърно от Украйна. 

Иначе Стоянов твърди, че най-голямата борба с инфлацията била в енергетиката, като цитира новите числа от събираемостта на приходите от "Лукойл". 

Министърът припомни, че през септември е стигнала до 18,7%, след това е започнал спад и в момента по данни на НСИ за март е спаднала до 14%.