Люта вражда лиши футболист от финала в Лига Европа

Хенрик Мхитарян няма да пътува за Баку заради конфликта между Армения и Азербайджан

По света
13:46 - 17 Май 2019
2047
Люта вражда лиши футболист от финала в Лига Европа

Дългогодишната люта вражда между Армения и Азербайджан лиши футболиста Хенрик Мхитарян от шанса да играе във финала на Лига Европа. Халфът на Арсенал няма да пътува за Баку, където на 29 май на Олимпийския стадион ще се играе мачът за трофея.

Решението е на лондонския клуб, тъй като се притеснява за сигурността на Мхитарян покрай дипломатическия конфликт между двете страни. От азерската футболна федерация бяха категорични, че няма да има проблеми за арменеца, но в крайна сметка той остава в Лондон.

Това е трети случай, в който Хенрик Мхитарян няма да играе в Азербайджан. През есента на миналата година той пропусна гостуването на Арсенал срещу Карабах. През 2015 г. пък не игра за Борусия Дортмунд срещу Габала. За разлика от последни два пъти обаче този път арменецът ще се лиши от голям финал и евентуално от радостта да вдигне трофея .

Враждата между Армения и Азербайджан датира още от бившия Съветски Съюз. В края на миналия век пък пламва войната за автономната област Нагорни Карабах, която е част от състава на Азербайджан, но с предимно население от етнически арменци. Заради конфликта двете страни не поддържат дипломатически отношения. На арменци е забранено да стъпват в Азербайджан, като единствено се прави изключение за спортисти. И това обаче не дава нужната сигурност на Мхитарян и неговите началници в Арсенал.

Снимка: arsenal.com