Лютеницата ми е по-вкусна от лютеницата ти

Традиционно всяка година на „Павел фест“ се избира Царица Лютеница и най-голям патладжан

Новини
15:40 - 29 Август 2022
3083
Лютеницата ми е по-вкусна от лютеницата ти

22 лютеници се състезаваха за приза „Царица Лютеница“ на „Павел фест“

Гласът на Родопите Любомир Петов и виртуозът на каба гайда Стефан Янев огласиха площада на село Павел по време на деветото издание на традиционния фест на чушките, доматите, лютеницата и други кулинарни изкушения.

„Павел фест 2022“ започна в събота в 16 часа със звуците на родопски гайди и продължи до късните часове на нощта с хора и ръченици под звездите.

„И тази година събрахме на площада много хора, желаещи да се насладят на традиционни храни, да се срещнат случайно или не с приятели и роднини, да се забавляват с празничната ни програма, както и да опитат традиционната павелска лютеница – прясно сварена и раздадена направо от казана“, споделя председателката на местното читалище „Изгрев“ Катя Стамова.

Водеща на фестивала бе Мая Николаева от читалището, която заедно с Румяна Максимова представиха над 150 участници от всички краища на страната. Традиционно на този ден в центъра на селото се бърка лютеница, а приготвянето ѝ сега бе поверено на Янка Борисова и Мария Янкова (на снимката).

Този празник не е фолклорен, а кулинарен и заради това на сергиите винаги има сладки изкушения, продукция от градините на хората и зеленчуци с рекордни размери.

От Павел, Алеково, Полски Сеновец, Масларево и Караманово са част от участниците, представили плодородието на своето село. На масите освен домат, чушка, патладжан имаше и фокачи, разядки, питки, курабии, лютеница, баница с печени червени чушки и още какво ли не.

Традиционно всяка година се избира и Царица Лютеница, най-голям патладжан, чушка и домат.

В журито бяха кметът на Дъскот Николай Митев, който е дядо на малката Румена, кметицата на Масларево Виолетка Йорданова и Анка Личева, бивш кмет на селото и част от организационния комитет „Павел фест“, който стартира по време на нейното управление.

След дегустация на 22 различно приготвени лютеници, приза „Царица Лютеница“ е получила Деница Йорданова от село Масларево. Наградата връчи миналогодишният победител Надежда Димитрова от Павел. Призът в категория „Най-голям домат” е за Петър Станков от село Полски Сеновец – 781 г. Най-голямата чушка е отгледана от Иванка Иванова от село Алеково – 21 см и 314 г. Йовита Дълбокова от село Масларево представи не един, а два големи патладжана с еднакво тегло, но с различна дължина. Печелившият е с размери 830 г и 28 см.