Лютите чушки спират рака
Капсацинът забавя развитието на злокачествентите тумори
Здраве
12:14 - 09 Април 2019
4421
Добра новина за любителите на добре подлютената шкембе чорба. Активното вещество в лютите чушки - капсацинът, забавя развитието на рака на белия дроб при опити с мишки, пише сайтът „Лайф”, цитиран от БТА.
До този извод стигнали учени от университета „Маршъл” в Западна Вирджиния. Онколозите изяснили, че този алкалоид потиска растежа на клетките при аденокарцином на белия дроб по три човешки клетъчни линии и практически напълно ликвидира метастазите.
Капсацинът убива способността на злокачествените тумори да растат и да се хранят активно за сметка на здравите клетки. Веществото спира израстването в поразените от болестта клетки на кръвоносни съдове и не позволява на болните клетки да се разпростират в други тъкани.