Made in BG: Молове никнат върху земите на болярина Трошана

Владетелят е описан от Патриарх Евтимий в „Житието на Св. Петка Търновска“

Общество
15:55 - 08 Август 2019
5273
Made in BG: Молове никнат върху земите на болярина Трошана

Типично по български - историческа местност край Велико Търново, владение на легендарния болярин Трошана, ще се застрои с жилища и молове,  алармира местния вестник „Борба“. Разработките в момента се съгласуват с общината и Регионалната екоинспекция.

Засега е застроена само източната част от територията. Там е направено първото сателитно селище „Велико Търново хилс“, а в момента се прави и петзвездният хотел „Света гора резидънс“. Местността започва от района на Присовските завои и усоето между хълмовете и се простира от пролома Устето на Южния пътен възел чак до разклона за Малки чифлик. Легенда разказва, че тези земи били царски. Царят ги дарил на болярина Трошан, който съградил там голям чифлик.

Боляринът издигнал тук манастира „Свети Марко“, посветен на митрополит Марко Преславски, който пренесъл мощите на света Петка от Епиват в Търново. Тези факти са описани от Патриарх Евтимий в „Житието на Св. Петка Търновска“.

Съгласно Общия устройствен план на общината вариант за разрастване на града е именно в тази посока, стана ясно днес.

Една от разработките е на „Европа 2007“ ЕООД. Компанията притежава имоти с площ от близо 6 дка със статут на горски територии в близост до Света гора. Нейните инвестиционни намерения са свързани с изграждането на шоурум, автосервиз, паркинг и жилищна сграда със заведения.

Предвидена е и направата на спомагателна пътна инфраструктура към тях с възможност за достъп.

Другият голям проект е планиран в земи с площ над 15 дка. Те са собственост на ЕТ „НД – 93 – Недялко Димитров“. Едноличният търговец също е стартирал процедура за промяна предназначението на имотите си, които се намират край главния път. На тях той планира да направи заведения за хранене и автомагазин с паркинг.

Любопитен момент е, че заповедите на кмета на града за оформяне на нов подробен устройствен план са от 2009 г., но връхлетялата тогава строителна криза осуетила проектите, които се възкресяват в момента. В района има и няколко големи разработки за изграждане на вилни селища, но те са в близост до Малки чифлик и засега за тях от „ВиК Йовковци“ отказват одобрение заради опасения от недостиг на вода за селото.