Мафиотът Ел Чапо дарява $13 млрд. на коренното население на Мексико

Президентът на Мексико Мануел Лопес Обрадор приветства предложението на излежаващия доживотна присъда в САЩ наркобос

Новини
11:13 - 10 Септември 2019
4096
Мафиотът Ел Чапо дарява $13 млрд. на коренното население на Мексико

Известният мафиот и крал на наркобизнеса - Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо, реши да дари богатството си на мексиканско коренно население.

Инициативата на излежаващия доживотна присъда в САЩ Ел Чапо беше приветствана от президента на Мексико Мануел Лопес Обрадор.

Адвокатът на Гусман - Хосе Луис Гонсалес Меса, заяви, че според клиента му богатството му не принадлежи на САЩ и трябва да бъде върнато на Мексико и предадено на общностите на коренното население, съобщиха всекидневникът “Универсал” и други медии. На редовната си пресконференция Лопес Обрадор каза, че идеята му допада и я приветства.

Бившият лидер на наркокартела Синалоа, смятан преди за един от най-могъщите престъпници в света, излежава доживотна присъда в САЩ, след като беше признат за виновен за трафик на десетки хиляди килограми наркотици.

Прокурори оцениха богатството му на около 13 милиарда долара. Не е известно къде са тези пари, нито друга собственост и бизнес на Ел Чапо.

Коренното население е около 10 процента от населението на Мексико, което е 125 милиона, и е сред най-бедните и маргинализиарни групи в страната.