Майк Помпео идва на Балканите заради НАТО

Една от темите на разговорите ще бъде за дестабилизиращата роля на Русия в региона

Свят
12:23 - 02 Октомври 2019
1335
Майк Помпео идва на Балканите заради НАТО

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Охрид и Подгорица в петък, за да потвърди ангажиментите на САЩ към Македония и Черна гора като към държави, присъединили се към НАТО. Информацията е с източник Държавния департамент на САЩ.

В Охрид Помпео ще разговаря с президента на Македония Стево Пендаровски, с премиера Зоран Заев, с вицепремиера Буяр Османи, както с министрите на външните работи и на отбраната Никола Димитров и Радмила Шекеринска.
Членството в НАТО означава повишаване на сигурността, което е последвано от икономически възможности за привличане на чуждестранни инвестиции. Това е приоритет на правителствата на Черна гора и Северна Македония.

След подписването на Договора от Преспа и членството в НАТО, притокът на директни чуждестранни инвестиции в Северна Македония през 2018 г. достигна 738 милиона долара, което е рекорд за страната”, обявиха от Държавния департамент.

Според информацията, една от темите на разговорите в Подгорица ще бъде за дестабилизиращата роля на Русия в региона. Преди две години Москва се опита да организира преврат в Черна гора и да минира подписването на Преспанския договор. САЩ отправиха похвала и до България за подписването на Договор за приятелство с Македония и подчертаха, че това е „крачка напред в реализацията на процеса от Преспа”. Помпео ще потвърди позицията, че Договорът от Преспа е изключително смела стъпка от страна на лидерите на Северна Македония и Гърция в полза на стабилността и просперитета на региона и за членството на Македония в НАТО и ЕС, съобщават от Държавния департамент.
Веднага след това Помпео ще отпътува за Атина. По време на срещите с политическите лидери в Черна гора, Македония и Гърция той ще обсъди и възможностите за решаване на отворените въпроси между Косово и Сърбия.