Майкъл Дъглас се окичи с индийска награда за цялостно творчество

Киното е една от малкото форми на изкуство, които имат силата да ни обединяват и преобразяват, заяви холивудският актьор

Култура
09:35 - 29 Ноември 2023
1960
Майкъл Дъглас се окичи с индийска награда за цялостно творчество

Холивудският актьор ветеран и продуцент Майкъл Дъглас беше удостоен с наградата за цялостно творчество "Шотоджит Рай" на 54-тия Международен филмов фестивал в Индия, предаде Асошиейтед прес. 

Приемайки отличието, двукратният носител на награда "Оскар" каза, че е "смирен" и че на фона на всичко, което се случва по света, фестивалът е "напомняне за магията на филмовото изкуство".

"Киното е една от малкото форми на изкуство, които имат силата да ни обединяват и преобразяват. То преодолява разделенията, независимо дали става дума за география, раса, език и дори време", каза 79-годишният Майкъл Дъглас в благодарствената си реч.

"Днес нашият глобален език на киното е по-смислен от всякога", добави актьорът.

Иранската продукция "Безкрайни граници" на режисьора Абас Амини спечели наградата "Златен паун" за най-добър филм на фестивала, провеждан ежегодно в крайбрежния щат Гоа, живописна туристическа точка на Индия.

"Филмът разказва за това колко сложни могат да бъдат физическите граници, но нищо не може да бъде по-сложно от емоционалните и моралните граници, които човек сам си налага", с тези думи журито с председател Шекар Капур обясни своя избор.