Майката на прегазения Филип: До живот да гние!

Напрежение на заседанието по делото за смъртта на 15-годишното момче

Новини
18:29 - 21 Юни 2024
5251
Майката на прегазения Филип: До живот да гние!

Напрежение на заседанието по делото за смъртта на 15-годишния Филип, заради снимката на момчето, което майка му държеше в съдебната зала. След възражение на защитата на подсъдимия Петър Тодоров, съдебният състав разпореди снимката да бъде прибрана.

Според адвокат Капка Гиргинова, снимката на Филип, видима от съдебния състав, представлява опит за въздействие във вреда на клиента си. Искането ѝ доведе до реакция на намиращите се в залата майки на други деца, загинали на пътя и размяна на остри реплики.

Като декларира, че снимката не може да повлияе на неговата безпристрастност, съдът припомни, че негово задължение е да гарантира обективен съдебен процес и помоли майката на момчето -  Николина Петкова, да прибере снимката.

Малко преди края на заседанието тя реагира при разпит на свидетел, който описа детайли около удара от колата на Петър Тодоров, довел и до смъртта на момчето, обръщайки се към подсъдимия с думите "убиец".

Преди заседанието на пореден протест пред Съдебната палата се събраха представители на сдружение "Ангели на пътя", обединяващи родители на деца, загубили живота си в катастрофи, причинени от пияни, дрогирани и шофиращи с висока скорост водачи. В тази проява, която съпътства всяко подобно дело, адвокат Капка Гиргинова видя отново форма на натиск.

"Всеки един от нас е страдал, няма нужда да отиде и да го прави публично. Иска се мъст, а не справедливост. Аз вярвам, че съдът ще вземе позиция по това. Те не вярват на съда. Някъде съм чела, че в арабските държави дават на близките да убиват с камъни. Тук близките карат съда да убива вместо тях, не е редно", посочи адвокат Капка Гиргинова.

Петър Тодоров е на съд за причиняване на смърт при евентуален умисъл. На 2 септември той удря Филип със скорост от 88 км в час, при разрешени 30, след употреба на алкохол и когото момчето е в средата на пешеходната пътека на столичните улици "Гурко" и "Шишман".

"Не знам какво да очаквам от съдиите. Ходейки по другите дела, виждаме как се подиграват съди, адвокати, прокурори, съдействат на убийците, грижат се за техните интереси. Те имали права, а правата на нашите деца къде са? Правата на другите деца къде са? Правата на родителите къде са? Няма ги. Никой не го е грижа за нас, че ние сме "живите мъртви" на земята. До живот да гние", са очакванията на майката на Филип - Николина Петкова.

И днес Петър Тодоров запази мълчание.