Майор Иванка Георгиева съблече униформата

Общество
14:31 - 17 Ноември 2022
4409
Майор Иванка Георгиева съблече униформата

След 26 години като PR на Националния военен университет „Васил Левски“ майор Иванка Георгиева реши, че й е време да съблече униформата и да започне да облича по-често рокли.

За всичките години служба тя е била дясната ръка на 10 началници на военния вуз. Посрещала президенти и вицепрезиденти, премиери, министри, посланици, аташета, офицери от чуждестранни армии и… Дядо Коледа.

Иванка Георгиева става част от групата на първите жени офицери. „Мен правилата не ме притесняват, никога не ми е тежало да изпълнявам ежедневните заповеди. Освен това винаги съм била дисциплиниран човек. Завършила съм Техникума по електротехника „М. Ломоносов“ в Горна Оряховица, който си беше много мъжки, а и майка ми ми е разказвала, че като малка съм предпочитала да играя с момчета.

Така че армията не ме промени кой знае колко много. Нито пък ми повлия мъжката среда. Пък и униформата ми харесва. Нося я от първия си ден във Военния университет, а той беше през 1988 г. Тогава за първи път направиха едновременно компромис и експеримент и пуснаха бройки за момичета“, разказва Ваня.

И признава, че кандидатствала, без да знае много за военното училище. Но била на 18 г., възрастта на щуротиите, и се хвърлила с главата напред, защото решила, че това предизвикателство ще й бъде много интересно, пише „Борба“.