Македонците не щели да ни вписват в конституцията им

Свят
22:13 - 09 Юни 2023
5133
Македонците не щели да ни вписват в конституцията им

Повече от две трети (или 69%) от гражданите на Република Северна Македония са напълно или частично несъгласни с твърдението, че българите трябва да бъдат включени в конституцията на страната, като 54% са напълно несъгласни с това твърдение, което е с 13 процентни пункта повече в сравнение с отговорите от изследване, направено през 2022 г., показва проучване на Института за демокрация "Societas Civilis" в Скопие, който е провел изследването през първите месеци на 2023 г., предаде БТА.

Едва около една четвърт от анкетираните са напълно или частично съгласни с твърдението „българите да бъдат вписани в основния закон на страната“.

Според същото проучване преценките за това "дали отношенията между България и Република Северна Македония вървят към по-добро" са песимистични, като 15% от анкетираните са напълно или частично съгласни с това твърдение, 75% са напълно или частично несъгласни, а 59% - напълно несъгласни.

Според проучването гражданите смятат, че Сърбия е най-големият партньор на РСМ в областта на  икономиката (69% от анкетираните) и на сигурността (63%) в региона, следвана от Албания (съответно с 15% и 21%), като Косово (7 и 6%), Гърция (5 и 7%) и България (4 и 3%) са с доста по-нисък процент в оценките.

Изследването е направено в рамките на Програмата за парламентарна подкрепа за работата на парламента на Република Северна Македония, финансирана от правителството на Швейцария и е било представено в парламента на страната днес.