Македония обяви Джамбазки за персона нон грата

Скопие не пуска в страната и политици, свързани с руските тайни служби

Политика
20:39 - 23 Януари 2023 (обновена)
6004
Македония обяви Джамбазки за персона нон грата

Македония обяви българския евродепутат Ангел Джамбазки за персона нон грата в страната. Докато в София бе опериран пребитият в Охрид секретар на българския културен клуб Християн Пандиков, в Скопие обсъждат забрана за влизане в страната на български евродепутат и на други политици. Последните събития в отношенията с България бяха във фокуса на проведеното днес заседание на Съвета за сигурност на РС Македония, съобщи БГНЕС.

По думите на президента на РС Македония Стево Пендаровски, съветът е внесъл предложение до правителството да се забрани влизане в страната на един български евродепутат и на няколко други политици, за които има съмнение, че са свързани с руските разузнавателни служби. Името на евродепутата от България е Ангел Джамбазки от ВМРО.

„Очаква се на 4 февруари в Скопие да пристигне група за отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев. Групата ще има за цел нарушаване на сигурността с цел дестабилизиране на страната и на отношенията с България”, заяви Пендаровски.

По думите му ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата „Св. Димитър” в Скопие.

„Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли 2022 година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи”, заяви Стево Пендаровски.

Преди дни Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Европейския парламент и Съд на Европейския съюз за безпрецедентния случай на агресия в Северна Македония. В сигналите той настоява за незабавна реакция от страна на европейските институции.

"Вие оказахте огромен натиск върху България да позволи на нереформираната Северна Македония да преговаря за членство в Европейския съюз. Говорехте ни за европейските ценности, дори президентът Макрон даде своето предложение и България се съгласи. Ето го и резултата. Половин година по-късно българин от Македония е в болница след опит за убийство. Трябва ли някой да бъде убит, за да реагира Европейският съюз? Ще вземете ли отношение след тази цинична атака?", пише Джамбазки до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей и заместник-председателя на Европейската комисия Жозеп Борел.

Това безпрецедентно нападение е мотивирано само и единствено от етническа омраза към българите в Македония. Ето защо Ангел Джамбазки настоява за справедливост и незабавно прекратяване на преговорите за членство на Скопие.