Македонски прокурори разпитват председателя на клуб „Иван Михайлов” в Битоля

Общество
11:43 - 16 Декември 2022
1004
Македонски прокурори разпитват председателя на клуб „Иван Михайлов” в Битоля

Председателят на Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски днес ще бъде разпитан в прокуратурата в Битоля като заподозрян по чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път.

От прокуратурата в Битоля обявиха, че Георгиевски няма да бъде единственият разпитан по подадения сигнал, предстои да стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение, както и конкретика по сигнала и нарушенията, заради които прокуратурата се е заела със случая, съобщи БТА.

Чл. 394-Г от Наказателния кодекс на Северна Македония се отнася до „разпространение на материали с расистки или ксенофобски характер в писмен вид, чрез снимка, запис или представяне на идея или теория, която предполага, представя или подтиква към омраза, дискриминация или насилие против лице или група въз основа на раса, цвят на кожата, национално или етническо потекло или вероизповедание”.

Наказанието по този член от Наказателния кодекс на Северна Македония, по който Георгиевски е заподозрян, е „затвор от една до пет години”.

Още през май тази година, месец след откриването на помещенията на Културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, на своята фейсбук страница от партия Левица написаха, че са сезирали прокуратурата в Битоля срещу Люпчо Георгиевски.

В публикацията на политическата партия се посочва, че обвиняват Георгиевски в извършване на престъпления като „излагане на присмех на македонския народ, подбуждане на омраза, раздори или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа“. В качеството му на председател на Сдружението (Културен център „Иван Михайлов“-Битоля) умишлено е използвал помещенията на клуба за публикуване на цитат „в голям формат на Ванчо (Иван) Михайлов с обиден език с цел провокиране, отричане и осмиване на македонския народ“.

От „Левица“ обвиняват Георгиевски и за “дискриминационно съдържание на публикуван статус във Фейсбук (не се уточнява кой е статусът), с който предизвиква "интензивно чувство на омраза и нетърпимост, пряко обижда и омаловажава македонския народ и държава, като налага границите на приемственост на македонския народ от 1945 година и пренебрегвайки вековното му съществуване преди това“, написаха на фейсбук страницата си от „Левица“.

В края на ноември от Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република Северна Македония съобщиха, че след като на 21 ноември е изтекъл срокът на препоръката им за премахване от фейсбук страницата на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля на съдържание, "което накърнява чувствата и правата на голям брой хора", и това не е направено, са "прехвърлили топката" към прокуратурата.

Още по време на откриването на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битола от "Левица" организираха протести, а два месеца по-късно бе направен опит за палеж на сградата. Щетите бяха материални, а извършителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от говорителите на протестите на опозицията през лятото срещу предложената от ЕС преговорна рамка.