Македонският премиер: Няма да отстъпя на Петков

Ние говорим македонски език и имаме собствена идентичност, категоричен е Димитър Ковачевски

Политика
22:36 - 09 Януари 2022
6768
Македонският премиер: Няма да отстъпя на Петков

Номинираният за министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски се надява да изгради конкретни и приятелски отношения с българския премиер Кирил Петков - "с реторика между двете страни, която ще бъде на високо ниво". Ковачевски заяви това в интервю за МИА.

По време на първото посещение на Петков в Скопие, планирано за 18 януари, Ковачевски очаква да положат основите за по-нататъшни разговори и форми на сътрудничество и напредък, но и размах на действие извън строго историческите рамки и определения, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Ковачевски казва, че в целия процес няма да отстъпи от правото на самоопределение и от собствената идентичност и език, което е неотменимо право на всеки народ. Затова в преговорите не можем да правим отстъпки, че сме македонци от Република Северна Македония, които говорят македонски език и имаме собствена идентичност, декларира премиерът.

Изявленията на Ковачевски идват часове преди заседанието на съвета за национална сигурност, свикан в понеделник от президента Румен Радев, за да обсъжда отношенията със Северна Македония и българското вето за началото на преговорите й за присъединяване към ЕС.