Макрон посрещна новия германски канцлер

Посещението на Олаф Шолц във Франция е първото му пътуване в чужбина

Актуални новини
20:35 - 10 Декември 2021
2553
Макрон посрещна новия германски канцлер

Френският президент Еманюел Макрон посрещна днес новия германски канцлер Олаф Шолц в Париж за разговори, насочени към търсене на общи позиции за справяне с кризите в Европейския съюз и извън него, предаде Ройтерс.

Посещението на Шолц във Франция е първото му пътуване в чужбина, след като в сряда той оглави новото германско правителство, слагайки край на 16-годишното управление на досегашния канцлер Ангела Меркел. Според дипломати тази промяна предоставя на Макрон възможност да поеме по-значима роля във френско-германските отношения.
Макрон и Шолц омаловажиха разногласията за реформа на бюджетните правила в ЕС и мястото на ядрената енергетика във финансирането на зелени инвестиции, като обещаха да поддържат силен френско-германския съюз.

"През последните четири години работих с Ангела Меркел по всички тези въпроси. Знам, че ще продължим заедно това тясно сътрудничество, скъпи Олаф", каза Макрон, обръщайки се към Шолц на съвместна пресконференция.

По-сдържаният Шолц, чиято трипартийна коалиция обещава още повече да засили европейската интеграция, заяви, че двамата са разговаряли как да работят заедно, за да направят Европа по-силна. Пристигайки в Елисейския дворец, Шолц се поздрави с Макрон с докосване на юмруци. Френският президент потупа по гърба германския канцлер, докато го придружаваше по стълбите.

Избраният през 2017 г. Макрон почти сигурно ще се стреми към втори президентски мандат през следващата година, въпреки че все още не е обявил своята кандидатура.
Мащабите на германската икономика, която е най-голямата сред 27-те държави в ЕС, дава на всеки германски канцлер огромно влияние. Но Макрон, който заяви, че Меркел е "научила на много импулсивния президент, какъвто той е бил в началото", ще се опита да използва френското председателство на ЕС, за да постигне своите приоритети, докато Шолц се опитва да стъпи на краката си. Франция поема шестмесечното ротационното председателство на 1 януари.

Макрон беше установил приятелски отношения с Меркел, която наруши германската традиция, като подкрепи безпрецедентни съвместни усилия на ЕС за повишаване на дълга по време на пандемията от КОВИД-19. Но между двамата имаше противоречия по някои ключови въпроси, включително вноса на газ от Русия, отбраната и отношенията с големи политически и икономически конкуренти като Китай.

Френските дипломати изглеждат оптимистично настроени относно перспективите за връзките с Германия при Шолц, като се позовават клаузата за европейския "стратегически суверенитет" в германското коалиционно споразумение, което го изведе на власт, и което според тях е отзвук от стремежа на Макрон за европейска "стратегическа автономия".

"Уверен съм, че можем заедно да уредим проблемите пред нас и че можем да продължим да позволяваме растежа, който подхранихме с възстановителния фонд, а в същото време можем да осигурим стабилни финанси", каза Шолц, имайки предвид 750-те милиарда евро, които ЕС ще използва, за да подкрепи възстановяването от пандемията.
"Възможно е да постигнем и двете неща едновременно, те не се изключват взаимно. Ние обещахме да използваме гъвкавостта, която предлага Пактът (на ЕС) за стабилност и растеж", заяви той.

Макрон и Шолц бяха единни в предоставянето на словесна подкрепа за Украйна във връзка със струпването на руски войски по границата й, но по други теми като ядрената енергетика двамата имаха различни виждания. Макрон иска да изгради нови ядрени реактори във Франция, докато плановете на Германия постепенно да се откаже от атомната енергия са добре утвърдени. В новото германско коалиционно споразумение обаче не се споменава тази тема, а това според Париж дава възможност за компромиси.

Попитан за различията между двете страни за това дали ядрената енергия да бъде определена като устойчива, както настоява Франция, Шолц се измъкна от въпроса.
"Много е ясно, че всяка страна преследва своя стратегия за борба с причинените от човешка дейност климатични промени. Това, което ни обединява, е, че ние признаваме тази отговорност и сме амбициозни", каза той, като отбеляза, че "Германия е решила да разчита на разширяване на възобновяемата енергия".