Макрон се обърна към Путин за помощ

Иска арестуваният френски бизнесмен Филип Делпал да бъде освободен

Свят
17:10 - 16 Юли 2019
3319
Макрон се обърна към Путин за помощ

Френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да помогне за освобождаването на арестувания френски бизнесмен Филип Делпал.

Делпал, висш ръководител на групата за дялови инвестиции Baring Vostok, бе арестуван през февруари заедно с американския основател и главен изпълнителен директор Майкъл Калви в случай, който разтърси западната бизнес общност в Русия.

Макрон повдигна случая по време на разговорите с Путин по време на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни, заяви сътрудник на френския президент, пожелал анонимност.

"Ние продължаваме да работим, за да осигурим освобождаването му," каза той, добавяйки, че арестът "е вреден за имиджа на Русия в света на бизнеса".

Делпал, който живее в Русия със съпругата си и двете им деца през последните 15 години, е обвинен в измама на Восточний банк с 2,5 милиарда рубли (38,7 милиона долара). Съд миналия месец постанови Калви да бъде преместен под домашен арест, но Делпал и още четирима остават в предварителния арест.