Макрон зове за туширане на конфликта с Москва

Френският президент се задейства за успокояване на напрежението между ЕС и Русия

Новини
21:20 - 07 Декември 2021
2521
Макрон зове за туширане на конфликта с Москва

Президентът на Франция Еманюел Макрон днес заяви, че иска да започне работа и процес по успокояване на напрежението с Москва.

Това изказване направи френският държавен глава в момент, в който се състоя виртуалната среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин и в момент, в който Европейският съюз предупреди Русия с нови санкции заради напрежението около Украйна, предаде Франс прес, пише БТА.

"Нашата стратегия е започнем работа и процес на успокояване", каза Макрон в отговор на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия. "Идеята е по-скоро да се опитаме да ангажираме отново Владимир Путин във форматите за координация помежду ни", допълни той и припомни така наречения Нормандски формат между Украйна, Русия, Германия и Франция.

Френския президент добави, че целта е да се създаде и формат, който да помага за намаляване на напрежението между Русия и НАТО в момент, в който Москва не гледа с добро око на евентуалното присъединяване на Киев към северноатлантическия алианс.