Мълчаливи протести и 24-часова стачка на влаковете в Гърция

Кипър скърби за двете свои жертви в жп катастрофата

Новини
12:42 - 03 Март 2023
1535
Мълчаливи протести и 24-часова стачка на влаковете в Гърция

Протести в Гърция след челната катастрофа между два влака. Демонстрации се проведоха в Атина, в Солун и Лариса. Днес в 12 ч. стартираха мълчаливи протести на студенти. Освен това ще има 24-часова стачка на влаковете.

Мнозина смятат, че това е инцидент, за който е било въпрос на време да се случи. Протестите са на гневни хора срещу управлението на жп транспорта. Снощи млади хора казаха, че искат да пътуват безопасно по железниците. Протестът тръгна на шествие до жп гарите.

Всичко беше мирно и спокойно, докато провокатори не решиха да ескалират ситуацията. Така възникна напрежение с полицията - хвърляха се бомбички и коктейли "Молотов". Нямаше пострадали полицаи или демонстранти.

Инцидентът ще се отрази и на политическата сцена. Парламентът трябваше да се разпусне на 10 март, а изборите да се проведат през април, най-вероятно това няма да се случи. Предстои кабинетът да заседава през уикенда, тъй като днес е ден на траур.

Кипър скърби за двете свои жертви в трагичната катастрофа в Гърция. Двама кипърски студенти в Солун, което се водеха в неизвестност след фаталния сблъсък, вече са включени в списъка на загиналите, след като телата им бяха идентифицирани с ДНК тестове. Погребенията им ще бъдат покрити с публични средства.

Смъртта на 23-годишния Киприанос Папайоану от село Авгору, студент по право в Солун, бе потвърдена малко преди полунощ, а днес бе официално съобщено и за идентифицирането на тялото на 24-годишната Анастасия Адамиду от Пафос, студентка по стоматология в Солун.

И двамата се водеха в неизвестност, тъй като не фигурираха в нито един от списъците на загиналите или спасените. Родители и приятели отправиха апел за тяхното издирване.

Киприанос е следвал право в университета в Солун и се е връщал там след като е изкарал почивните дни с годеницата си.

Анастасия е завършила стоматология миналата година и е продължавала обучението си в магистърска степен. Преди дни тя е отишла в България за полагането на клетва на приятел, след това е пътувала от Атина за Солун.

Веднага след катастрофата чрез Министерството на външните работи на разположение на семействата им бяха предоставени държавните служби и дипломатическата мисия на страната в Атина, за да им се окаже цялото необходимо съдействие, обяви в официално съобщение правителството.

В четвъртък бащата на младежа, свещеник на селото, със специално разрешение от гръцките власти отиде на мястото на трагедията, където отправи молитва за изчезналите и служба за жертвите.

Със заповед на президента Никос Христодулидис разходите по транспортирането на телата на двамата загинали млади хора, връщането на членовете на семействата им в Кипър и погребенията им ще бъдат поети от държавата.

В Кипър знамената на правителствени сгради, парламента, институции, общини бяха спуснати наполовина от деня на катастрофата. В четвъртък сградата на парламента бе осветена в цветовете на гръцкия флаг.

Президентът Христодулидис обяви днес тридневен траур в Кипър до деня на погребението.