Малко под 50% от избирателите са използвали преференцията

Около 30% искат запазване на статуквото, а около 22% са за предсрочен вот

Новини
08:57 - 27 Май 2019
3492
Малко под 50% от избирателите са използвали преференцията

И при предишните избори е имало по-висока избирателна активност в Западна Европа, отколкото в Източна, обясни Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” в предаването „Тази сутрин”.

В България има по-ниска избирателна активност на евроизбори, отколкото на национални  – това е устойчива тенденция. Нереалистично високи са избирателните списъци – 6 млн. и 300 хил. души", отбеляза още Боряна Димитрова.

Според „Алфа Рисърч” реално избирателите са около 5 млн. и 100 хил., което означава около 40-42% реална избирателна активност.

По данните на „Алфа Рисърч” малко под 50% от избирателите са използвали преференцията. „Това е доста висок дял, преференцията има значение, очакват се данни как вътре в партиите се разместват нещата”, коментира Боряна Димитрова.

Много висок дял на използване на преференциите има при гласоподавателите на БСП, както и при Демократична България и ВМРО.

За ситуацията след изборите, според данните на „Алфа Рисърч”, около 30% заявяват, че са за запазване на статуквото, а около 22% са за предсрочен вот, като те са по-скоро избиратели на БСП.