Мълния: Писателят Стоян Николов-Торлака почина внезапно на 42 г.

Опелото на колоритния автор на "Северозападен роман" ще е тази неделя в старата църква на Монтана

Култура
17:38 - 05 Август 2022
32466
Мълния: Писателят Стоян Николов-Торлака почина внезапно на 42 г.

Писателят Стоян Николов-Торлака е починал, съобщават негови близки. Кончината му е втрещяваща, тъй като той беше едва на 42 години.

“Тоа край мое да е изтръбушен отсегде, мое да сме оскотели от беднотиа, ама си има неква магия, къде врача ората пак и пак. Душицата нги остава тука и ги чека да си дойдат, колко и да се слунят като глуи кучки по свето. Се ги тегли на навам и рано или късно се прибират. Понекогиж завинаги, понекогиж за месец, за недя, за день..”, написа той преди години в "Северозападен романь". 

Опелото ще се състои в неделя, 7 август, от 12 часа в старата църква в Монтана.

Торлака е роден е на 3 октомври 1979 година в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий“ и културна антропология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което работи като журналист. Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година досега има своя коментарна рубрика в сайта "Биволъ".

Дебютният „Северозападен романь“ на Стоян Николов-Торлака излиза през есента на 2014 година. Това е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект , при това напоена с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. Романът разказва за живота в малко планинско селце, а основната сюжетна линия се върти около любовната история на Юбица и Свилко. Четивото изненадващо се нарежда сред най-търсените български книги за месеци наред, а интересът към него далеч не е само от читатели от Северозапада.

През следващата 2015 година Торлака издава продължение на романа – „Автономията????“.

В него историята се развива, а на въображаемото село вече е дадено и име – Диви дол. Тук по-силни са аналогиите с обществено-политическата ситуация в България, а сарказмът е по-остър.

Трета част от Северозападната поредица е романът „Май ше ни бъде…“ (2016). В него хуморът отново става по-ведър, и, според автора, това е „книга за надеждата“. Категоричен финал обаче няма. Торлака си оставя вратичка да продължи историята след време.

През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман – „Иваил цар“. Той е посветен на цар Ивайло и е в две части. Книга първа разказва историята на владетеля до момента, в който той заема търновския престол. Книга втора (излиза от печат през 2018 г.) пресъздава управлението на монарха, битките му с татари и ромеи.

„Херакъл от Диви дол“ е четвърта книга от Северозападната поредица. В нея главен герой е Данчо Мининката Муфтечка – синът на Свилко и Юбица. Историята е базирана на легендите за Херакъл. На Данчо се налага да повтаря подвизите на древногръцкия герой, но в наши дни. Комичните предизвикателства го отвеждат от село Диви дол през Бургас, и гръцкия Хераклион, до дунавското село Остров, немския град Пасау и много други места.

През 2020 г. излиза романът „Хазарт“ – съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост.

“Разкази за маса” е деветата книга на автора и негов първи сборник с разкази. Тя излиза от печат през 2021 година и е част от хумористичната Северозападната поредица. Действието се развива в измисленото село Диви дол, а в историите се появяват както някои от познатите от предишните четири книги герои, така и много нови.

Торлака оставя жена и 3 деца. Съболезнования на близките!