Манфред Вебер даде отвод , Станишев е в играта за шеф на Европарламента

Само Германия се дърпа за последния пакет предложения за високите постове в Брюксел

Новини
20:03 - 02 Юли 2019
2887
Манфред Вебер даде отвод, Станишев е в играта за шеф на Европарламента

Манфред Вебер се отказва от мандата си като водещ кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия. Това беше оповестено от говорителя му в туитър. "Ще продължа да се боря за демократична Европа", каза той. "За мен беше чест да поемем тази задача за ЕНП и Европа. Пътуването ми започна тук миналия септември като основен кандидат, тук свършва", пише още в съобщението.

Вебер каза в Страсбург, че ще остане лидер на групата на ЕНП в Европарламента. Президентът на ЕНП Жозеф Дол му благодари "за добре свършената работа".

Европейският съвет заседава от три дни в търсене на необходимите решения. Според неофициална информация засега единствено Германия не е дала подкрепа за последното предложено разпределение. Според неутвърдената договореност германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) ще бъде предложена за председател на Европейската комисия, а ръководството на Европейския съвет ще бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали).

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), а председателството на Европейския парламент да бъде поделено между председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и неуспелия кандидат за председател на ЕК от ЕНП Манфред Вебер. Източници от ЕС отбелязват основния принцип в Общността, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.