Марешки и Валери Симеонов делят стаи на "Раковски" 134  

СДС остават на 4-и и 5-и етаж в синята централа

Ексклузивно
15:44 - 20 Февруари 2019
1925
Марешки и Валери Симеонов делят стаи на "Раковски" 134  

„Раковски” 134 може да стане арена на междупартийни сблъсъци между  Валери Симеонов и Веселин Марешки. Причината е, че до няколко дни партия „Воля” също ще се настани в синята централа на Раковски 134, по решение на правителството. Вече една година в емблематичната историческа сграда освен СДС, стопанин е и шефът на патриотите.

Противно на очакванията, със сините Симеонов съжителства спокойно, но това едва ли ще се случи с политическия му опонент Марешки, който го нарече наскоро политически труп. Сега обаче двете партии и двамата лидери ще трябва да си поделят стаите на  втория етаж в Къщата. „Представяме си какъв цирк ще настане. Както не могат да се търпят двамата, ще има да си подхвърлят „любезности”, само да не вземат да се сбият, каквито са люти”, подсмихват се по-старите обитатели на синята централа.

Според правителственото решение, Марешки взима втория етаж и последния етаж на сградата – седми, или шести надпартерен.

За радост на СДС, новите пришълци поне няма да имат досег до етажа на големите началници в СДС. Навремето кабинетът на Иван Костов беше на петия етаж, припомнят седесари.

Самите седесари, които до миналата година се разполагаха в почти цялата сграда, която е техен партиен офис още от 90-те години, държат сега само два от етажите – 4-ти и 5-ти. Миналата година, през януари, Валери Симеонов се настани на 2-ия и 3-ия етаж на „Раковски”134, където някога бяха стаите на администрацията и чистачките.

Сините пък трябваше да се бори да останат в собствената си партийна централа, след като се оказа, че нямат право на партиен офис, тъй като  на парламентарните избори не успяха да минат 4-процентовата бариера, за да влязат в парламента. Партията няма и държавна субсидия. Сините политици, като представители на най-старата дясна партия, се бориха до последно, за да не бъдат принудени да напуснат сградата-майка. Още след парламентарните избори през март се заговори, че седесарите може да бъдат принудени да се изнесат от партийната централа. Демократите реагираха болезнено, като се аргументираха, че сградата-емблема е част от историята на синята партия и тя е изцяло свързана със СДС.

Тъкмо между нейните стени се случваха едни от най-драматичните обществени събития и е логично в нея да не се нанасят случайни наематели. В партийната кауза се включи и бившият президент Петър Стоянов, който лобира пред Бойко Борисов да защити старите си коалиционни партньори. Тежки преговори води и бившият партиен лидер на седесарите Божидар Лукарски – бившият министър на икономиката не остана пасивен и води многократно разговори с министър-председателя, за да го убеди в аргументите си. Най-остро реагираха самите седесари, които заплашиха с живи вериги около сградата, в случай че посегнат на тяхната обител.