Мариус Донкин: Сърцето и портфейлът на Стефан Данаилов бяха отворени за всички

У нас
09:50 - 28 Ноември 2019
9062
Мариус Донкин: Сърцето и портфейлът на Стефан Данаилов бяха отворени за всички

Последната среща на покойния Стефан Данаилов с директора на Народния тертър "Иван Вазов" Мариус Донкин била в болницата. "Разговорът ни беше безмълвен. Погледна ме и ми стисна за ръката. Това беше всичко. Знам, че ще продължава да ме съветва, да ми помага. Просто няма да го виждам. Може би ми каза обичам те. Не изневерявай, бъди такъв, какъвто си", разказа през сълзи Донкин пред Би Ти Ви.

"Нашата близост не беше любов от пръв поглед. Имаше години, в които ние се разминавахме в театъра. Никога не съм чул укор или ирония. Той обичаше всички, независимо от политическите си убеждения. За него хората бяха хора", добави директорът на театъра. Той определи Ламбо като човек с кауза, със същност и призова всеки, който иска да се сбогува с Данаилов да го направи, но да не вкарва политика в действията си.

„Сърцето и портфейлът на Стефан Данаилов бяха отворени за всички. Данаилов винаги се е чувствал свободен. Свободата е сила на духа, на позиции“, каза шефът на театъра за Данаилов, с когото бяха приятели от 40 години.

Директорът на Народния театър сподели за едно творческо преживяване с Данаилов, което описва взаимоотношенията им. "Имаше една пиеса, която ние играехме само двамата, казваше се "Енигматични вариации", това беше момент, в който той преживяваше депресия заради отношението на хората към него, периодът, в който го обиждаха.

Затваряйки се вкъщи, той успя да прости на тези хора. Занесох му пиесата и казах: Прочети я и виж какво мислиш. На другия ден той ми отговори, че му е харесала, но хората няма да ни разберат - изиграхме тази пиеса над 100 пъти", посочи Донкин.

„Ръкопляскаха му дори тези, които го гледаха подозрително. Не знам обаче той на какво успя да научи всеки един, но се надявам да са научили как да живеят заедно“, каза Донкин.