Мария Габриел и Буяр Османи разговаряха в Дубровник

Свят
09:07 - 09 Юли 2023
2303
Мария Габриел и Буяр Османи разговаряха в Дубровник

Eвропейската перспектива на Република Северна Македония, в съответствие с принципите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, е била във фокуса на разговорите между вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел и министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, които са се срещнали в кулоарите на форума Дубровник 2023, съобщават от министерството на външните работи в Скопие.

На срещата министрите са обменили мнения за работата на секторните работни групи, като са потвърдили значението им за цялостните отношения и сътрудничество, пише в съобщението.

Османи е изразил задоволство от сформирането на редовно правителство в България, изразявайки мнение, че това създава допълнителни перспективи за по-интензивен политически диалог, а оттам и повече възможности за укрепване на двустранното сътрудничество между двете съседни страни.

Разменени са били и мнения за актуалната политическа ситуация и ситуацията със сигурността в региона, както и за необходимостта от ускоряване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, през призмата на променените геополитически обстоятелства.

Това е първата среща между Османи и Габриел след назначаването на новото политическо правителство на България, се уточнява в съобщението.