Мария Габриел и Фандъкова откриха цифрова лаборатория

Високотехнологичното звено ще обучава учени, докторанти и специализанти

Политика
14:00 - 13 Май 2019
3513
Мария Габриел и Фандъкова откриха цифрова лаборатория

Българският еврокомисар и водач на листата на ГЕРБ/СДС Мария Габриел откри заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова иновативна лаборатория за сътрудничество между наука и бизнес. Лабораторията е изградена по инициатива на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Научно-индустриалното звено ще предлага на малките и средни предприятия и високотехнологичната индустрия подкрепа за проекти за индустриални изследвания, обучение на докторанти и специализанти, курсове за повишаване на уменията и квалификацията в новите цифрови технологии.

"Поздравявам Института по информационни и комуникационни технологии и Института по механика за съвместния проект. Той е пример за връзката между бизнеса и науката, подкрепяйки талантите ни да остават в България и Европа, научните изследвания да са в полза на ежедневието на хората.", заяви кандидат-евродепутатът.

Лабораторията поставя силен акцент върху цифровите умения, които не са силната страна на много от българските граждани. Мария Габриел подчерта, че новата лаборатория ще даде възможност да се покажат силните страни на българските научни изследователи и да бъдат насърчени повече млади хора да изберат кариера в науката.

Водачът на евролистата на ГЕРБ отбеляза, че усвоявайки специфичните умения, младите хора ще могат да получат необходимите цифрови умения, да адаптират и запазят работните си места в следствие на цифровата трансформация.