Мария Габриел предаде поста на външен министър на Стефан Димитров

От началото на миналата година той е извънреден и пълномощен посланик на България в Черна гора

Актуални новини
13:52 - 09 Април 2024
2248
Мария Габриел предаде поста на външен министър на Стефан Димитров

Единствената промяна в състава на служебния кабинет е в министерството на външните работи. В петък при представянето на министрите премиерът Димитър Главчев съобщи, че дипломатът Ивайло Ценов, бивш консул във Виена, поема външно министерство. 

При публикуването на президентския указ тази сутрин, обаче, стана ясно, че министър на външните работи е посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров. 

Ценов се отказал по лични причини, обясни Главчев.
 
С церемония, но не пред медиите, Мария Габриел предаде поста външен министър на Стефан Димитров, дипломат от кариерата. От началото на миналата година той е извънреден и пълномощен посланик на България в Черна гора. Бил е директор на дирекция "Двустранно европейско сътрудничество" във външно министерство, началник на отдел "Специализиран контрол" във ведомството, четири години е ръководител на Консулство Франкфурт и временно управляващ Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн.

Организацията на изборите "2 в 1" в чужбина ще бъде най-голямото предизвикателство пред служебния външен министър. Ведомството ще отговаря за организацията на предсрочния парламентарен вот за 50-то Народно събрание зад граница, който ще проведе на 9 юни заедно с вота за Европейски парламент.

На церемонията Стефан Димитров посочи, че приема предизвикателството да е външен министър като професионална отговорност.

Мария Габриел връчи на наследника си проекта на външнополитическата стратегия на България, а словото си пред служителите на външно министерство благодари за екипната работа.