Мария Габриел: Разговорите ни с ПП не са "ледена епоха", но няма и слънчеви лъчи

ГЕРБ обяви нови условия, за да подкрепи правителството

Новини
15:10 - 30 Май 2023 (обновена)
4288
Мария Габриел: Разговорите ни с ПП не са "ледена епоха", но няма и слънчеви лъчи

"Разговорите не са в ледена епоха, но няма и слънчеви лъчи, които да ги разтопят". Това обяви на извънреден брифинг в Народното събрание Мария Габриел, предлагана за ротационен премиер при правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната". Тя постави условия, при които преговорите да продължат.

"Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, модела, личностите, принципите и доверието", заяви Мария Габриел. С това потвърди слуховете, които вървят в последните дни, че ГЕРБ ще настояват за поне 5-има министри в бъдещото правителство, както и варианта тя първа да е премиер в следващите 9 месеца, а не акад. Николай Денков.

От ГЕРБ обявиха, че преговорите могат да се подновят, но партията вече има други условия

След изявлението на ГЕРБ пред медиите номинираният за премиер от "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков коментира, че "разговорите по такива важни въпроси не трябва да се водят през медиите и че предстои да се уговори с ГЕРБ и Мария Габриел за срещи. Повтори, че ще разговаря и с останалите политически сили (с изключение на "Възраждане"), но "мнозинство най-лесно, конструктивно в тази конфигурация в парламента може да се получи с ГЕРБ". 

Мария Габриел не остави възможност за въпроси на репортерите, така че не стана известно дали партията на Бойко Борисов настоява за правителство, в което двете партии да си поделят министерските постове или приемат лансираната формула за политически неутрално правителство (с експерти, които не са пряко свързани нито с ГЕРБ, нито с "Продължаваме промяната - Демократична България").

"Сменете подхода", призова зам.-председателят в ГЕРБ Томислав Дончев. Той определи изказването си като приятелски съвет, а не ултиматум. "Не може с 15% от народните представители, тоест тези на "Продължаваме промяната", да получиш цялата власт. Не е честно, не е демократично", каза Дончев. 

"За да не стигнем до ледена епоха, която, освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за преосмисляне на всичко, което изброих. Нека бъдем ясни: разочарованието в общество е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията е потресаващ", каза още Мария Габриел.

"Освен недоверие между партиите, липса на посока, бюджет и цел, имаме и нов феномен: война между институциите, фактическа", допълни Томислав Дончев. Той заяви, че партията му е направила всякакви компромиси, като се е съгласила да се направи правителство с втория мандат, въпреки че ГЕРБ е била първа на изборите, както и че се е съгласила кабинетът да е без ярки политически фигури, въпреки че "Продължаваме промяната - Демократична България" анонсира кабинет в началото на май, в който участват основно представители на партията на Кирил Петков и Асен Василев, включително Василев като министър на финансите.

По-рано пред Нова тв депутатът от ПП Андрей Гюров посочи, че ГЕРБ трябва да вземат позиция дали "ще стоят във фризера" или ще са част от решението за излизане от кризата.

"Очакваме обаждане, за да продължим тези разговори от там от където бяха замразени. Защото ще дойде момент в който ще трябва да обяснят какво направиха, когато можеше", каза той пред Нова тв и така намекна, че от ПП по-скоро не са склонни на промени в проектосъстава на кабинета си.