Мария Габриел с шанс да стане зам.-шеф на НАТО?

Информацията за кандидатурата й е потвърдена от София и Брюксел

Политика
18:57 - 06 Август 2024
2123
Мария Габриел с шанс да стане зам.-шеф на НАТО?

Бившият еврокомисар и министър на външните работи Мария Габриел може да стане заместник-генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата й е потвърдена както от София, така и от Брюксел.

Мария Габриел има достатъчно международен опит, за да заеме такъв отговорен пост. Тя е добре позната в евроатлантическата столица Брюксел, където започна кариерата си като европейски депутат в редиците на най-голямата Европейска народна партия, а след това стана и европейски комисар в комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен.

През 2023 г. тя се отказа от високата си позиция в Еврокомисията, за да участва в съставянето на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ, в което зае поста външен министър и вицепремиер.

Най-сериозният успех, който тя постигна начело на българската дипломация бе премахването на ветото на Нидерландия за влизането на страната ни в Шенген.

Именно холандец ще бъде следващият генерален секретар на алианса. Бившият нидерландски премиер Марк Рюте беше избран неотдавна и ще наследи Йенс Столтенберг на този пост по-късно тази година. Очаква се Мария Габриел да бъде включена в екипа на Рюте, който получи подкрепата и на София за генерален секретар на Северноатлантическия пакт.

Ако Габриел заеме този отговорен пост, тя ще бъде един от най-високопоставените българи на международната сцена и това ще бъде от голяма полза за страната ни в този сложен момент, когато бушуват две големи войни в близост до България.

София се нуждае от по-сериозно представителство по върховете както в НАТО, така и в Европейската комисия, за да може да осъществява политики в интерес на България и Европа.