Мария Захарова пита Нигер за съдбата на двамата геолози - заложници

Новини
21:56 - 09 Август 2024
1262
Мария Захарова пита Нигер за съдбата на двамата геолози - заложници

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва е изпратила официално запитване до властите в Нигер във връзка с взетите за заложници - Огег Грет (руски гражданин) и Юрий Юров (украински гражданин).

Двамата са геолози и сътрудничат на руска компания, съобщи "Коммерсанть". На 18 юли те били нападнати от бойци, свързани с терористичната организация "Ал Кайда".

Според Захарова руското посолство в столицата на Мали - Бамако, което представлява интересите на страната и в Нигер, е в контакт с властите в Ниамей.

"Възнамеряваме да продължим усилията си за освобождаването на заложниците. Ние сме твърдо убедени, че терористичните организации, както и други деструктивни сили няма да могат да попречат на разширяващото се сътрудничество между Русия и държавите от Сахара и Сахел", се посочва в писмото, изпратено от руското външно министерство до властите в Нигер.

Според руската дипломатическа служба двамата геолози са нападнати на 18 юли в региона Мбанга в югозападната част на Нигер.

При атаката са участвали бойци от "Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите в Мали", която е подразделение на "Ал Кайда".