Маркет линкс: Протестният вот расте

Политика
13:24 - 29 Април 2021
3536
Маркет линкс: Протестният вот расте

„Продължава тенденцията на повишаване на протестния вот, която регистрирахме на изборите и която на самите избори се реализира в значително по-голям мащаб от предварително прогнозируемия“. 

Тези данни от проучване съобщи пред БНР Добромир Живков от „Маркет линкс“.

„Има много висока мобилизация в българското общество и можем да очакваме постигането на относително висока избирателна активност, сравнима с тази на 4 април“, поясни Живков.

Според него вероятността през лятото да не сме в тежка Covid вълна ще отведе до урните онази част от електората на БСП, който може да не е гласувал на последните избори.

Сезонът на годишните отпуски не засяга толкова избирателите на БСП и ДПС, уточни той. 

„Трябва да имаме предвид общото послание, че българската изборна система се нуждае от допълнително демократизиране, даване на възможност на повече българи да участват в изборите и да получат своето представителство“, изтъкна той в коментара си по промените в изборното законодателство и как те биха се отразили върху нагласите на избирателите.

Добромир Живков не очаква при отпадане на тавана за броя секции извън Европейския съюз „твърде много нарастване на вота извън ЕС“ и това по думите му няма да бъде решаващ фактор.

„Патриотичният вот не получи в пълния си мащаб свое представителство. В някаква степен частично това се случи през ИТН – немалка част от избирателите на предишните патриотични формации, присъствали в парламента, сега се насочи към формацията на г-н Трифонов. Патриотичният вот, фокусиран във ВМРО, изглежда под чертата, но има два месеца до изборите“, отбеляза още Живков.

Според него, шанс за присъствие в бъдещия парламент дава обединение на патриотичните формации.

„Няма твърде големи разочарования от това да се отиде на предсрочни избори, въпреки очакванията по-скоро да се състави кабинет, дори с кратък хоризонт на действие“, коментира Добромир Живков.

„Сравнението между последния месец на предишния парламент и първия месец на сегашния показва значително по-висок кредит на доверие към новото Народно събрание, заради изместването на властовия център повече към парламента“, посочи Добромир Живков.