Марсоходът откри оазис на Марс

Това разбива представите за миналото на Червената планета

Любопитно
20:55 - 23 Юли 2024
229159
Марсоходът откри оазис на Марс

На 30 май тази година марсоходът Curiosity се натъква на скала, която се пропуква и разкрива серни кристали. Така марсоходът на НАСА продължава да изненадва учените с нови открития, които са предизвикателство за установеното научно разбиране за Марс. Този път марсоходът открива кристали от чиста сяра, което е неочаквано и вълнуващо откритие.

Чиста сяра никога досега не е наблюдавана на Марс. Елементарните серни кристали се образуват само при тесен диапазон от условия, които не са това, което се очаква за региона. Откритието се сравнява с „намирането на оазис в пустинята“.

Ученият от проекта Curiosity Ашвин Васавада казва по този повод: „Не би трябвало да е там, така че сега трябва да го обясним. Намирането на странни и неочаквани неща е това, което прави планетарното изследване толкова вълнуващо".

Curiosity изследва долината Гедиз, която е падина в планината Шарп. Данните от орбита вече показват огромни могили от отломки. Марсоходът успява да разбере природата на тези могили, като намира скали, движени от вода. Тези скали са по-гладки и кръгли. Открива и скали, движени от сухи лавини, които са по-ъгловати и остри. Това показва, че в този регион е имало както водни наводнения, така и сухи лавини.

Ученият от проекта Curiosity Беки Уилямс признава: „Не е имало спокоен период на Марс. Имало е вълнуваща дейност. „Виждаме множество потоци надолу по канала, включително енергични наводнения и богати на камъни потоци“.

Откриването на чиста сяра потвърждава, че Марс е планета с богато и сложно минало. В момента Curiosity продължава мисията си да изследва Червената планета, разширявайки познанията на учените за нейната история и възможното наличие на живот.