Мартин Димитров: Борисов играе ролята на умряла лисица

Прави се, че не познава нито Пеевски, нито Доган, допълва депутатът от ПП-ДБ

Политика
20:40 - 12 Септември 2024
2285
Мартин Димитров: Борисов играе ролята на умряла лисица

Депутатът от  ПП-ДБ Мартин Димитров коментира политическата криза, възможните коалиции след вота и икономическите перспективи пред страната пред Нова нюз. Той заяви, че решението за излизане от ситуацията в политиката е да се намери равноотдалечена гражданска фигура.

„Имаше джентълменско споразумение и то беше в основата на последното редовно правителство и ГЕРБ-СДС го нарушиха по безобразен начин. Нашият премиер тогава си подаде оставката, както беше планирано, трябваше да има премиер, посочен от ГЕРБ-СДС, но те тогава свалиха правителството. Точно те да говорят за джентълменско споразумение звучи нелепо”, заяви Димитров. 

По думите му важен момент от решението за излизане от политическата криза след вота е ГЕРБ-СДС да се определят по отношение на „модела Пеевски“.

„В момента са се изпокрили, Борисов играе ролята на умряла лисица. Не познава нито Пеевски, нито Доган. Това му е обществената позиция. Докато не се определи за разграждането на „модела на Пеевски“, няма какво да говорим. А иначе в голямата картина решението, което може да бъде намерено при тези тежки отношения, ние виждаме да се потърси равноотдалечена гражданска фигура. Не сме говорили за конкретни хора“, заяви Димитров.

Според Димитров в България има много сериозни хора, които не са обвързани с политика, но големият въпрос е дали биха приели. „Повечето от тях имат своята работа в частния сектор. Големият проблем е как да ги убедим да се откажат от хубавата си работа и да поемат един труден и тежък ангажимент”.

„Това са седмите по ред избори, но всъщност са най-важните, защото ако сега не успеем да спрем процеси, които започнаха, ще се върне България много години назад. Ако не спрем избора на нов главен прокурор, който е планиран за 16 януари, то ще бъде Гешев 2 с този Висш съдебен съвет“, посочи Димитров.

„Намираме се в критичен момент в развитието на България. Виждам особена критичност и значение особено на тези избори. Ситуацията е сложна, защото хората с основание са уморени и нямат желание да гласуват”, каза депутатът.

Димитров заяви, че НДСВ е била политическата сила, която е създала сегашното ДПС. „ДПС преди управлението с НДСВ не беше този феномен, който завладя държавата”.

Относно предложението на ПП-ДБ кандидатите за депутати да преминават проверка за принадлежност към „Държавна сигурност“ Димитров уточни, че на последните избори тази проверка, която е традиционна за последните 17 години, Централната избирателна комисия се е опитала да провали проверката. „Първо дадоха на Комисията по досиетата празен диск, после непълен и чак след нашия натиск, проверката се случи. Важно е, защото част от нерегламентираното влияние минава през „Държавна сигурност“. На последните избори имаше 80 кандидати от „Държавна сигурност“ в листите“.

По отношение на това как ще се готови бюджета за следващата година депутатът каза: „Днес си говорихме в Бюджетната комисия, че ще опитаме да направим актуализация по отношение на общинските проекти до края на този парламент. Тъй като сме обещали в бюджета, знаете, че има едно Приложение 3 и капитална програма специално насочена към общините“.

„Ние в бюджета сме обещали да има три актуализации. Едната трябваше да бъде, беше и се случи април, юни и сега третата е септември. Всъщност април, юни и септември“, добави Димитров.

Димитров заяви, че мерките за следващия бюджет зависят от темпа на растеж на икономиката. 

„По отношение на ДДС винаги съм смятал, че беше грешка даването на привилегии за определени сектори, трябваше да работим за намаление на общата ставка по ДДС. Тоест, по-ниска ставка за всички, а не избиване на секторите „любимци“ по неясни критерии. Това се случваше в парламента по ужасен начин“, твърди Димитров и добави: „Според мен по-добрият начин е да намалим общата ставка по ДДС от 20%, която е в момента с един или два пункта, но когато бюджета го позволява и когато дефицитът е овладян, е много по-добра политика, отколкото да се въвеждат привилегии за определени сектори“.