Мартина Навратилова срещу трансджендърите — рунд пореден

Топ
11:01 - 06 Август 2020
3269
Мартина Навратилова срещу трансджендърите — рунд пореден

Мартина Навратилова, една от най-успешните тенисистки в света, подписа писмо, с което се иска забрана за транссексуалните спортистки да се състезават в женския спорт в колежите, съобщава “Индипендънт”.

7-кратната шампионка от Уимбълтън е сред над 300 други спортисти, подкрепящи закон в щата Айдахо, който не позволява на транссексуалните атлети да участват в държавни спортни състезания. Това гласи писмо, получено от ЛГБТ активисти и спортния уебсайт Outsports, който популяризира и брани нехетеросексуалните атлети.

Писмото е инициирано от група, наречена “Спасете женския спорт”, която казва, че кампанията е “за запазване на базирани на биологията стандарти за допускане до участие в женски спортове”.

Миналата седмица от организацията писаха до Националната асоциация по атлетика в колежите, призовавайки я отхвърли призивите на активистите да бойкотират първенствата, които се провеждат в Айдахо, заради позицията спрямо трансджендърните спортисти.

Пълният текст на писмото не е публично достояние, но от “Спасете женския спорт” изпратиха съобщение до медиите, в което настоятелно молят асоциацията на атлетите “да не въвежда тактиките на тормоз”.

Миналата година губернаторът на Айдахо Брад Литъл подписа закона House Bill 500, който забранява на спортистите да се състезават въз основа на пола, с който те се идентифицират. Според привържениците на закона, това ще спре транссексуалните атлети да имат физическо предимство пред останалите спортисти.

Според критиците на закона, той е неконституционен, дискриминиращ, нарушава правото на личен живот на студентите и има за цел да реши проблем, който не съществува. Проблем обаче има — т.нар. транссексуални жени са всъщност биологично родени мъже със съответната анатомия и физиология.

Навратилова, която се откри за света като лесбийка в далечната 1981 г., и по-рано е попадала под обстрел заради коментари, които прави за трансджендърните жени.

В есе, написано за The Sunday Times миналата година, Навратилова заяви, че “да оставим мъжете да се състезават като жени, като просто сменят името си и приемат хормони, е несправедливо”.

Домогванията на трансджендърите до професионалния не са нещо ново. Миналата година спортният арбитражен съд излезе с решение по жалбата на южноафриканската атлетка Кастър Семеня. Тя беше спряна за участие в състезание при жените, заради повишени нива на тестостерон в тялото и постанови, че тя не може да се състезава в сегашното си състояние.

Изследвания на бегачката на 400, 800 и 1500 метра показаха, че тя е хермафродит. От Международната федерация ѝ забраниха да тича при дамите преди да предприеме лечение и да намали нивата на тестостерон наполовина, за да не се доближава толкова до структурата на тялото на мъжете.