Мъртви делфини изплуваха край Варна

Актуални новини
16:12 - 11 Май 2020
2669
Мъртви делфини изплуваха край Варна

Мъртви делфини изплуваха край Варна. След сигнали на варненци, експерти от РИОСВ са извършили проверки за намерени трупове на делфини в курортите "Златни пясъци", "Св. Св. Константин и Елена", както и плаж „Кабакум“

При огледа в комплекс Златни пясъци, пред хотел „Берлин“ е установен мъртъв делфин в напреднала фаза на разлагане. Възрастният екземпляр е от вида муткур и е с дължина от 116 см.

По тялото няма следи от човешка намеса, съобщават от ведомството.При огледа на другите райони не са констатирани мъртви делфини. През 2020 г. до настоящия момент по Северното черноморие са установени 6 мъртви делфини, от вида муткур (морска свиня).

В случай, че гражданите намерят тела на мъртви делфини, изхвърлени по северното черноморие е нужно да подават сигнали по „Зелен телефон“ на екоинспекцията, 052/678 848.

По сигналите експерти на РИОСВ-Варна, своевременно извършват проверка на място и съгласно Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежие, уведомяват съответната Черноморска община за предприемане на действия по отстраняване на намерения мъртъв делфин.