Мая Манолова : Аз партиен кандидат никога няма да бъда

Омбудсманът настоява професията медицинска сестра да бъде обявена за защитена

Новини
21:53 - 22 Юни 2019
2046
Мая Манолова: Аз партиен кандидат никога няма да бъда

Омбудсманът Мая Манолова е категорична, че няма да бъде партиен кандидат, в случай че реши да се включи в кметската надпревара за София на местния вот.

"Грижите, проблемите и желанията на гражданите са мои приоритети. Грижа се проблемите на хората, да бъдат решавани по лесния или трудния начин, стоя зад тях до край. Грижите, мечтите и желанията на партиите обаче не са моя грижа. Не съм водила никакви разговори с никоя партия и във всички случаи, в които реша да променям позицията, която заемам, реша да се включа в някои избори, ще го направя от граждански позиции. Аз партиен кандидат няма да бъда". Това съобщи някогашното червено острие в предаването "Офанзива". 
 
Манолова засегна темата с протестите на медицинските сестри, като заяви, че настоява професията медицинска сестра да се обяви за защитена от здравното ведомство.

"Трябва да бъдат положени специални усилия от страна на властта да съхрани това съсловие. Както има защитени училища, защитени детски градини, така трябва да има защитени болници, тези които изпълняват важни за населението функции, в отдалечени райони, те няма как да бъдат търговски дружества. В обезлюдените райони, където няма възможност за конкурентност, за изпълване на поставените цели с клинични пътеки, с получаване на средства от здравната каса, няма как ръководствата да отговорят на тези условия. Колкото по-отдалечена е болницата, толкова по-важна е тя за хората. От друга страна тя е в пъти по-малко конкурентна на софийска болница, която е в центъра на София и има огромни възможности да привлича пациенти", подчерта Манолова.