Мая Манолова : Машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

Омбудсманът категорично против спирането на електронното гласуване за местния вот

Новини
15:22 - 09 Юли 2019
3380
Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

Омбудсманът Мая Манолова е категорично против спирането на машинното гласуване, което вероятно ще бъде премахнато за местните избори. "Истината е, че машините изобличиха кражбата на вот. Затова се предлага да се премахнат.", отсече някогашното червено на извънреден брифинг пред журналисти. "Машините разобличиха неотчитането на гласовете и кражбите на вот. Истината е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв," каза още омбудсманът.

Днес ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внесоха проект за законодателни промени в Изборния кодекс за премахване на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Мотивите на вносителите са, че вотът може да се опорочи и провали, защото подаването на глас по електронен път е неблагонадеждно.

“Първият аргумент, че машинното гласуване е малко използвано не е верен. Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на гласоподавателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха “да” на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационна кампания, въпреки издадените указания в последния момент, въпреки пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите, а в 340 секции между 40 и 50%”, посочи Манолова.

Според Манолова няма как с машина да се отчете недействителен глас. Тя уточни, че “не подкрепям никого” не се брои за недействителен.

Аргументът, че машините са оскъпили вотът и той станал по над 50 лв. на глас - не машините, а ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата дала машините, наемът е бил 70% от цената. Подозрирам, че наемът е бил на 100% от цената им, продължи с острата критика Манолова.

Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на протоколи на СИК и доказателството за това е на сайта на СИК. В 1129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, каза омбудсманът.

Сложните сметки се правят с машини, не се правят на ум, защото резултатите са на сайта на ЦИК със сгрешените бюлетини, категорична бе тя.