Мая Манолова се връща в политиката ?

Омбудсманът излезе с остри критики срещу промени в Изборния кодекс

Политика
11:20 - 13 Февруари 2019
1963
Мая Манолова се връща в политиката?

Няколко седмици, след като в медийното пространство се завъртя слух, че Мая Манолова ще се кандидатира за кмет на София, омбудсманът продължава да отговаря уклончиво на въпроса дали е верен.

В момента нямам никакви намерения да сменям работата си, заяви тя, но намекна, че това никак не е изключено, ако институциите не я оставели да си я върши. "Отношенията ми с тях и с властта стават все по-обтегнати", призна националната защитничка и заяви, че в в момента, в който решенията и инициативите й започнат да се бламират, може да преосмисли решението си и да се насочи обратно към политиката.

Мандатът на Манолова като обществен посредник изтича през юли 2020 г. Тя очаква да започнат да ѝ се поставят условия преди евентуален втори мандат и не очаква подкрепа за него от всички парламентарни сили. 

"Прехвърлянето на съдебния контрол по места – вместо ВАС да се произнася като касационна инстанция за актовете на ЦИК, сега това ще се преценява от местните административни съдилища. Това гази Конституцията, нарушава принципа на правовата държава, правото на защита. Няма да се поколебая, ако това предложение стане факт, да го атакувам пред Конституционния съд“, заяви Манолова в интервю за БНР. Тя не е съгласна и с евентуални промени по правото на преференциален вот. 

На финала тя изрази оптимизъм, че до началото на кампанията за европейските избори през май може да започне да функционира изцяло нов състав на Централната избирателна комисия.