Мая Манолова внася жалба за касиране на вота

Актуални новини
19:14 - 10 Ноември 2019 (обновена)
5728
Мая Манолова внася жалба за касиране на вота

Инициативният комитет за издигането на Мая Манолова за граждански кандидат за кмет на София ще внесе жалба утре в 15.00 часа в Общинската избирателна комисия в столицата на ул. "Московска" 33, съобщиха от екипа на Манолова.

В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София.

Мая Манолова ще направи изявление пред медиите по повод искането за касиране на изборните резултати. На същото място, в 14:30 ч., нейният инициативен комитет слага началото на петиция за оспорване на резултата от изборите в София и с предложения за промени в изборните правила, сред които и въвеждането на машинно и електронно гласуване.

На балотажа на 3 ноември Манолова загуби битката за София от настоящия кмет Йорданка Фандъкова. Разликата в гласовете между двете, според 100% обработените протоколи, е 20 366 гласа. За Фандъкова са гласували 49.98%, а за Манолова – 45.13%.

От щаба на Манолова поставиха под съмнение резултата от гласуването. Според тях разликата от 5% между нея и Фандъкова се дължала на купуване на гласове, попълването на празни протоколи от СИК и фалшиви резултатите от екзип половете в изборния ден.

Лидерът на ДБГ Димитър Делчев смята, че социологическите проучвания тенденциозно през деня са показвали голяма разлика между Манолова и Фандъкова, за да се откажат гласоподавателите да отидат до урните с идеята, че битката е предрешена и печели ГЕРБ. Според него има и има нарушения в ОИК, както и в секционнни комисии.

Освен това 2300 недействителни бюлетини, колкото са отчетени на вота в София, будели притеснение. Той алармира още, че е имало и празни протоколи, издадени от някои секционни комисии само с подпис и печат.

От щаба на Манолова са подадени 23 сигнала за купени гласове. В секциите в ромските махали вотът бил основно за Фандъкова.

Според председателя на Инициативния комитет, издигнал Манолова за кмет, Никола Вапцаров, Манолова не е успяла да спечели кметската надпревара заради манипулации.