Мъж не остарява в Дяволския капан

Изчезва за 22 г. и се връща подмладен

Мистика
15:55 - 02 Януари 2023
6209
Мъж не остарява в Дяволския капан

Това е една от историите, които почти редовно „шестват“ по страниците на издания от цял свят, въпреки че няма категорични доказателства, че се е случила. Независимо от това разказът е увлекателен и е напълно в духа на темите за пътешествия във времето и пространството.

През май 1753 г. мъж на име Алберто Гордони, който се смятал за доста уважаван член на италианското общество и работел като занаятчия и градинар в град Такони, Сицилия, се разхождал по градския площад, когато внезапно и необяснимо просто изчезнал пред многобройни смаяни свидетели.

Веднага започва търсенето на Алберто. Прегледани са всички близки места и къщи, но Гордони не е открит. Там, където той изчезва, няма канавки и други кухини, в които вероятно би могъл да падне. Всичко изглежда така сякаш този човек не е съществувал. Минават дни, седмици, месеци и години, а от Гордони няма ни вест, ни кост. Постепенно жителите на града започват да забравят за него.

Но след 22 години Алберто Гордони внезапно се появява на същото място, където изчезва. Съдейки по външния му вид, той не просто не изглежда остарял, а напротив - видът му е подмладен, бодър и свеж.

Когато жителит ена градчето започват да го питат какво се е случило с него и къде е бил толкова дълго, Гордони настоява, че изобщо не е изчезвал и тези 22 години изобщо не съществуват за него. Минават няколко години, преди Гордони най-накрая да се довери на местен свещеник на име Марио, за да разкаже какво наистина се е случило с него.
Според Гордони в деня на изчезването видял странен блестящ тунел пред себе си и влязъл в него. Падрето Марио разказва:

"Алберто изведнъж пропаднал в тунел, който го отвел в някакъв странен бял свят. Нямало никакви предмети, само причудливи аксесоари. Алберто видял нещо подобно върху малко платно, покрито със звезди и точки, всяка от които пулсирала по интересен начин. Там имало високо същество с дълга коса, което казало на на Гордони, че е попаднал в „пукнатината на времето и пространството“ и ще бъде много трудно да се върне обратно. Алберто пламенно поискал да бъде върнат, но съществото не бързло и започнало да му разказва за дупките, които се отварят в тъмното, за някакви бели капки и мисли, които се движат със скоростта на светлината, за душа без плът и тяло без душа, за летящи градове с вечно млади жители. След това го върнали на мястото, където изчезнал“.

Според усещанията на Гордони липсата му от родното място не била по-дълга от половин час. Той бил много изненадан, когато разбрал, че са минали 22 години. Свещеник Марио очевидно бил убеден, че Алберто Гордони му казва истината. След време двамата отиват на мястото, където пътешественикът във времето изчезнал и се появил отново. Падрето искал да разбере дали нещо ще се случи отново там.

Когато стигнали, Гордони внезапно изчезнал отново. Този път завинаги. Той не се появил след една година, както и след много десетилетия. Тъй като изчезването станало точно пред очите на падре Марио, той се прекръстил и наредил да оградят това място, на което дал името „Дяволския капан“.