Мъжете с повече тестостерон e по-вероятно да развият рак на простатата

Мащабно проучване показва механизъм за предотвратяване на болестта

Здраве
10:36 - 02 Ноември 2019
13738
Мъжете с повече тестостерон e по-вероятно да развият рак на простатата

Учените вероятно са стъпка по-близо до намаляване на риска от рак на простатата, след като идентифицираха хормони в кръвта на мъжете, които са свързани със значително по-голям риск за заболяването, според ново проучване, представено на конференцията на Националния институт за изследване на рака (NCRI) в Глазгоу.

Проучването е установило, че мъжете с по-високи нива на свободен тестостерон и хормон на растежа в кръвта им са по-склонни да бъдат диагностицирани с болестта.

Известно е, че фактори като етническа принадлежност, напреднала възраст и фамилна анамнеза за състоянието увеличават вероятността от развитие на рака.

Изследването, което е обхванало 200 000 мъже, беше ръководено от д-р Рут Травис, доцент в отдела за здраве на населението в Университета в Оксфорд.

„Ракът на простатата е вторият най-често диагностициран рак при мъжете в световен мащаб след рака на белия дроб и водеща причина за смърт от рак”, казва д-р Травис. Той припомня, че няма съвети, основани на доказателства, които може да се дадат на мъжете, за да намалят риска.

„Интересуваше ни да проучим нивата на два хормона, циркулиращи в кръвта, тъй като предишните изследвания предполагат, че те може би са свързани с рака на простатата и защото това са фактори, които биха могли да бъдат променени в опит да се намали рискът от рак на простатата.“

При мащабното проучване изследователите са разгледали 200 452 мъже без рак във Великобритания, които не са били на хормонална терапия.

Кръвните проби са били тествани за нивата на тестостерон и растежен хормон, наречен инсулиноподобен растежен фактор-I (IGF-I).

9000 мъже са дали втора кръвна проба по-късно, за да помогнат на изследователите да отчетат естествените колебания в нивата на хормоните.

Мъжете са били проследявани средно от шест до седем години, като в рамките на групата е имало 5421 случая на рак на простатата и 296 смъртни случая от болестта.

Според учените, тези с по-висока концентрация на двата хормона в кръвта им е по-вероятно да бъдат диагностицирани с рак на простатата.

Анализирайки откритията като цяло, учените казват, че те съответстват на 25 на сто по-голям риск при мъжете, които имат най-високи нива на IGF-I, в сравнение с тези с най-ниски.

Тези с най-високи нива на свободен тестостерон са изправени пред 18 на сто по-голям риск от рак на простатата, в сравнение с тези с най-ниски нива.

„Този ​​тип изследвания не могат да ни кажат защо тези фактори са свързани, но знаем, че тестостеронът играе роля за нормалния растеж и функция на простатата и че IGF-I има роля в стимулирането на растежа на клетки в нашите тела”, обобщава д-р Травис.

„Това, което ни казва изследването, е, че тези два хормона могат да бъдат механизъм, който свързва неща като диета, начин на живот и размер на тялото с риска от рак на простатата. Това ни отвежда стъпка по-близо до стратегиите за предотвратяване на болестта“, казва експертът.

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на половите хормони. При бозайниците хормонът се секретира основно от тестисите на мъжките и от яйчниците при женските, въпреки че малки количества се секретират и от надбъбречните жлези. Той е основният мъжки полов хормон.

И при жените и при мъжете тестостеронът играе ключова роля в здравето и доброто физическо състояние. Наред със сексуалната активност, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса, тестостеронът спомага и за увеличаване на енергията, увеличеното производство на еритроцити и защита против остеопороза.

При мъжете нивата на свободния тестостерон може да се използва за оценка дали наличният биоактивен тестостерон е достатъчен, за да предпази от анормално наднормено тегло, ментална депресия, остеопороза и сърдечно заболяване. Нивата на тестостерона при мъжете нормално спадат с възрастта, намалявайки при хора на 75 години приблизително до 65% от тези на младите хора. Това спадане е отчасти отговорно за значителни физиологични промени, наблюдавани при възрастни мъже.

Ниските нива на тестостерона се свързват с намалено либидо, еректилна дисфункция, загуба на мускулен тонус, увеличени масти в кръвта, ниска костна плътност, атеросклероза. Ниските нива на тестостерона са рисков фактор за исхемична болест на сърцето при мъжете.