Мбапе доближи ПСЖ до титлата

Спорт
12:29 - 22 Май 2023
1145
Мбапе доближи ПСЖ до титлата

Пари Сен Жермен спечели с 2:1 гостуването си на Оксер от 36-ия кръг на Лига 1 и направи нова голяма крачка към титлата. И в този мач ключова роля за успеха на столичани имаше звездата на тима Килиан Мбапе, който отбеляза два красиви гола в 6-ата и 8-ата минута.

Ласин Синайоко върна едно попадение за домакините в 51-вата минута, но те не успяха да направят нещо повече и трябваше да се задоволят само с почетна загуба.

Треньорът на Оксер Кристоф Пелисие бе избрал да стартира мача с Готие Айн и Нуно Да Коща в атака. В средата на терена пък действаха Бирама Туре, Хан-Ноа Масенго и Ласин Синайоко.

Кристоф Галтие пък бе предпочел да излезе с Лионел Меси, Килиан Мбапе и Юго Екитике в предни позиции, докато халфовата линия бе съставена от Марко Верати, Фабиан Руис и Уорън Заир-Емери.

Гостите набързо натрупаха преднина от два гола. В 6-ата минута Килиан Мбапе получи в наказателното поле, като на шега финтира на два пъти Айн, и с удар в сглобката на вратата отбеляза за 0:1.

Само две минути по-късно звездата на ПСЖ удвои головия си актив. След атака по десния фланг Меси подаде към границата на наказателното поле, Екитике елегантно прескочи топката за Мбапе, който с изстрел от движение за втори път я прати в мрежата.

В 17-ата минута и Оксер стигна до първия си по-добър шанс, който се откри пред Айн, но неговият удар мина на сантиметри над напречната греда.

В 27-ата минута домакините организираха още една доста добра атака Синайоко подаде с пета на Айн, който стреля и Джанлуиджи Донарума трябваше да прави първото си спасяване в мача.

В 31-вата минута събитията отново се пренесоха пред другата врата, където и Лео Меси имаше за пръв път шанс да обстрелва вратата на съперника, но Андрей Раду внимаваше и успя да улови.

Домакините бяха близо до намаляване на резултата в 38-ата минута, но нямаха късмет, след като мощен шут на Равелосон се отби от наперчата греда.

След това двата тима си размениха положения пред двете врати. Първо в 42-рата Мбапе подаде страхотен пас за Екитике на метри пред голлиинята, но младокът незнайно как не успя да засече топката и да се разпише в опразнената врата.

В 43-тата минута пък Оксер организира страхотна контраатака, топката бе подадена за Да Коща, който стреля в близкия ъгъл на вратата и принуди Донарума да прави ново важно спасяване.

В последните секуди на полувремето и Синайоко отправи точен изстрел във вратата на гостите, но не успя твърде много да затрудни Донарума.

Второто полувреме започна с по-добра игра на Оксер и в 51-вата минута резултатът бе намален. Дълга топка от вратаря бе свалена с глава от Да Коща към Синайоко, той надбяга защитниците на гостите и стреля под плонжа на Донарума за 1:2.

ПСЖ бързо cе окопити и в 58-ата минута Мбапе бе изведен очи в очи с вратаря, но ударът му бе спасен от Раду.

В 75-ата минута Оксер бе изключително близо до изравняването. Айн се освободи в наказателното поле, финтира защитник и стреля силно, но блестяща намеса на Донарума запази резултата непроменен.

В 90-ата минута Сирики Дембеле опита изстрел от дистанция, но право в ръцете на Донарума, който без проблем улови.

В добавеното време пък Мбапе бе изведен зад защитата и вкара трети гол, който обаче бе отменен заради засада.

Минута след това той имаше още един шанс да запише хеттрик след прекрасно центриране отдясно, но този път ударът му бе встрани от вратата.

В крайна сметка ПСЖ се поздрави с успеха и отново си върна преднината от 5 точки пред втория Ланс. Така парижани ще се нуждаят от една победа в оставащите си два мача, за да си гарантират 11-ата титла в Лига 1. Оксер пък може да съжалява, че не взе нещо повече от този мач. Тимът остава застрашен от изпадане, като в момента е точно над чертата на 16-ото място с 34 точки, като има само 1 повече от 17-ия Нант.