Медици пред Lupa.bg: Поскъпването на пътеките за COVID-19 увеличава болните?

У нас
19:10 - 29 Юни 2020
4705
Медици пред Lupa.bg: Поскъпването на пътеките за COVID-19 увеличава болните?

Увеличаването на цената на клиничните пътеки за коронавируса, каквато надежда изрази публично директорът на „Пирогов” д-р Асен Балтов, може да доведе до злоупотреби със средства, предупредиха пред Lupa.bg медици.

„Обществена тайна е, че някои болнични шефове забогатяват от работа със скъпи клинични пътеки.  Може да си болен от едно, но те ще изкарат от друго, за да генерират печалба. По тази логика, ако клиничната пътека за коронавируса стане 1200 лева, е възможно броят на заразените с COVID-19 да се увеличи”, допускат медици, запознати с механизмите за точене на Здравната каса.

Разбира се, още не е сигурно, че клиничната пътека за коронавируса от 650 ще стане 1200 лева. Това ще реши финансовото министерство. Ако това се случи, може да се отворят нови инфекциозни клиники или пък да се затворят едни отделения и да заработят специализирани за COVID-19.

Ситуацията сигурно ще заприлича на тази с усвояването на пари от клинични пътеки за сърдечно-съдови заболявания. С такива средства се отвориха нови кардиоклиники. За първи път за проблема заговори през 2014 г. бившият шеф на Здравната каса д-р Румяна Тодорова. Тя тогава огласи, че НЗОК е дала 6 млн. лева за ненужно лечение.  

„Около 11 млн. лева е дала НЗОК предварително за стентиране, а след това около 7,7 млн. лева за кардиологични операции - на практика касата е дала около 6 млн. лева излишно. На повече от 1200 пациенти са поставяни стентове макар диагнозите им да са говорели, че трябва да бъдат оперирани”, заяви Тодорова.

Тази практика продължава и днес. Д-р Петър Лазов от пазарджишката болница, който вземаше заплата от 57 000 лева, слагаше стентове на здрави хора. Средната цена на един стент е 1000 лева и всяка процедура по поставянето на такъв излиза около 3500 лева.

„Поставят се около 50 000 стента годишно. Организира се транспорт на такива болни, ходят по села и паланки, събират ги с микробуси, за да ги извозват. Ръстът на поставянето на стентове беше огромен и в пъти по-голям спрямо предишни периоди”, обясни неотдавна бившият шеф на Касата д-р Дечо Дечев.