Медицинските сестри излязоха на 3-и пореден протест

Здраве
18:42 - 07 Април 2019
2202
Медицинските сестри излязоха на 3-и пореден протест

Трети протест на медицинските сестри се проведе в Сливен в Световния ден на здравето – 7 април. Отново бяха поставени исканията за достойно заплащане и подобряване на условията на труд.

Специалистите по здравни грижи настояха за еднакви стартови възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работа в спешно или интензивно отделение и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1,2% годишно.
Сестрите се обявиха още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. Това е третият протест на сливенските медици. Той се проведе пред главния вход на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" преди обяд в неделя, 7 април, като в него взеха участие и лекари от отделенията. На 15 май пред здравното министерство се готви национален протест на медицинските специалисти. Очаква се на него да присъстват над 800 сестри.