Медицинско чудо! 15-годишна е първият човек, излекуван от бяс

Новини
16:15 - 25 Юни 2019
11848
Медицинско чудо! 15-годишна е първият човек, излекуван от бяс

За едно от най-страховитите заболявания от хилядолетия - бяса,  все още няма открито лекарство. Единственото спасение остава ваксината, която обаче е безсилна щом се появят симптомите, категорични са лекарите. Уникална е обаче историята на 15-годишна спортистка от малко градче в щата Уисконсин в Америка, която е първият човек в историята, излекуван от бяс, и то буквално на прага на смъртта. Прелюбопитния случай разказа подробно в тв ефира журналистът и писател Иво Иванов.

Чудото се случва през 2004-а година. Елитната спортистка Джина Гис е най-добрата волейболистка и баскетболистка в отбора на гимназията. По време на важен мач, когато топката е вдигната, а момичето трябва да я забие, изведнъж тя вижда две топки и не знае към коя да посегне… Тийнейджърката получава раздвоена визия, усеща и странен спазъм в пръста на едната си ръка. Малко след това идва силно главоболие, след което развива типични симптоми на грип - вдига висока температура, получава схващане във врата. Започват спазми в цялата ръка, последвани от проблеми с координацията.

Здравето на младото и силно момиче рязко се влошава, а лекарите не могат да й поставят диагноза. Ужасяващи симптоми се развиват за седмица - не може да стои права и буквално за дни се превръща в инвалид. Лекарите обаче не могат да поставят диагноза. Тогава отчаяните родители я водят при д-р Родни Уилоуби в болницата в град Милуоки  в Уисконсин. Внезапно Джина си спомня, че преди 3 седмици, когато отива на църква с родителите си, вътре летял прилеп, тя го взела с ръце и го изнесла, но животинчето я ухапало по показалеца. След църквата, момичето почиства мястото със спирт и забравя за случая.

Когато чува всичко това, докторът пребледнява, защото веднага разбира, че Джина носи вируса на бяс. Той е наясно, че болестта е смъртоносна и момента, в който вече са налице симптомите е твърде късно и нищо не може да се направи.

„В момента на симптома е вече твърде късно. Вирусът е много странен - той се закача за нервно окончание и използва нервната система като стълба. Катери се бавно нагоре към мозъка, защото целта му е централната нервна система.”, припомни медицинските факти Иво Иванов. Докторът не може да приложи ваксина, защото тя е безсилна при вече настъпилите симптоми.

Д-р Родни Уилоуби

Момичето е обречено, другите лекари казват на родителите, че момичето ще умре и няма шанс за спасение. Но д-р Родни Уилоуби не се предава и започва усилено да чете за бяса. Открива нещо много важно - при аутопсия на умрели от болестта, се оказва, че вирусът не е унищожил мозъка. Знае се, че човешкото тяло създава антитела срещу вируса на бяса, но бацилът е по-бърз и за една седмица настъпва смъртта. Докторът е впечатлен, че всъщност при починалите от бяс, мозъкът не е структурно разрушен и изглежда здрав.

„Принципно вирусът не убива клетките с разрушение, а със свръхстимулация. Болните от бяс умират от свръхстимулация на нервните клетки.”, обясни Иванов. И тогава медикът решава да приспи мозъка на момичето, като я приведе в изкуствена кома. Експериментът е краен и отчаян, но така или иначе детето е на прага на смъртта, не контролира мускулите си, постоянно излиза от съзнание, не може и да пие вода - типично при болните от тази болест. Но докторът решава да действа.

Уилоуби приспива Джина с анестезия, макар че я подлага на огромен риск. Спортистката прекарва една седмица в кома, по време на която лекарите установяват, че тялото й произвежда антитела срещу вируса, и то с огромна скорост.

Събуждат момичето бавно и установяват, че се е изчистила от смъртоносния вирус. Естествено, трябват й месеци, за да възстанови моторни функции, координация. Благодарение на талантливия лекар, Джина оцелява и се превръща в медицинско чудо. Тази терапия добива популярност като Протоколът Милуоки. Практикува се и до днес, но много хора умират в самата изкуствена кома, която е твърде опасна. Приблизително от 45 души оцеляват от 4-5 и до днес, даде статистиката журналистът Иво Иванов.

Джина Гис днес е жива и здрава, завършва висше образование, омъжва се и отглежда децата си, загърбила ужасния спомен.

Бясът обаче си остава едно от най-страховитите заболявания, причинено от животно на човек. Вирусът се излъчва със слюнката на болните животни, като при ухапване или одраскване попада в откритата рана. От там навлиза в периферните нерви, по хода на които достига централната нервна система. В зависимост от дистанцията, която трябва да измине, инкубационният период варира от по-малко от една седмица до над една година, но най-често трае 1 – 3 месеца. Ако след излагане на вируса не се предприемат профилактични мерки и вирусът достигне централната нервна система, заболяването става нелечимо и фатално.

Среща се в над 150 държави и причинява смъртта на над 55 000 души всяка година по данни на Световната здравна организация. Огромното болшинство от случаите настъпват в Африка и Азия. 15 милиона души са ваксинирани ежегодно за предотвратяване на заразяване.

Вече напълно здрава, Джина се грижи за двете си деца