МЕГА СКАНДАЛ: Кара ли крадено Бентли посланикът ни в Пакистан?

Протежето на Румен Радев - проф. Александър Парашкевов, се замеси в драма с автомобил за $500 хил. в Карачи

Политика
17:01 - 08 Септември 2022
5831
МЕГА СКАНДАЛ: Кара ли крадено Бентли посланикът ни в Пакистан?

Пакистанската полиция "арестува" и анулира регистрацията на крадено в Англия Бентли, което беше намерено през уикенда в гъзарско имение в Карачи. Работата е там, че колата се оказа на бившия български посланик в страната Александър Парашкевов.

Колата е поръчана от военния лекар Парашкевов, назначен от Румен Радев за посланик на България в Пакистан през ноември 2019 г. и е оформена на пристанището чрез документация, предоставена от родното посолство, съобщават пакистанските журналисти.

Според източници от Пакистанската полиция на всяко превозно средство, закупено от чуждестранен посланик, се дава специален номер. По същия начин въпросното Бентли е получило CD-09-13. Тези превозни средства не могат да бъдат управлявани от никого, освен от самия посланик. Тази кола обаче  била продадена по-късно.

Министерството на външните работи е писало до пакистанската митница, копие от което е достъпно от SAMAA TV, в което е потвърдено, че колата е била внесена в страната и регистрирана като дипломатическо превозно средство.

От министерството обаче уточниха, че никога не е искана дерегистрация на автомобила, нито е искано разрешение за продажбата му.

Проф. Парашкевов беше отзован набързо и тихомълком

В писмото Министерството на външните работи поиска от митниците да извършат операция за заличаване на откраднатия автомобил.

От МВнР съобщиха, че сегашният посланик на България в Пакистан се е разграничил от откраднатото Бентли с думите, че „той не притежава колата и регистрацията й трябва да бъде заличена“. Била е на предшественика му проф. Александър Борисов Парашкевов, който е бил отзован.

Сега е очевидно, че колата е била докарана в Пакистан законно и е било разрешена чрез дипломатическия имунитет. Въпросът, който възниква сега, е по кой закон чужд дипломат е регистриран в местната данъчна система. Стойността на колата е повече от 500 000 долара на международния пазар. В момента тя е притежание на Пакистанската митница.

Българският посланик в Пакистан Александър Парашкевов беше отзован само година след началото на мандата му. Към решението на Министерския съвет, по онова време оглавяван от Бойко Борисов няма приложени мотиви. "В МВнР бяха установени редица обезпокояващи факти относно действия на посланика ни, които бяха потвърдени след извършена проверка по разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Събраните данни, потвърдени и нота на пакистанското МВнР, са изпратени на главния прокурор на Република България.", написаха тогава от външното министерство.