Меган Рапиноу спечели наградата за Спортист на годината на "Спортс илюстрейтед"

Тя е първата състезателка, която получава наградата след първото връчване на отличието през 1954

Спорт
20:30 - 09 Декември 2019
2511
Меган Рапиноу спечели наградата за Спортист на годината на "Спортс илюстрейтед"

Меган Рапиноу спечели наградата за Спортист на годината на "Спортс илюстрейтед" (Sports Illustrated) заради представянето си в националния отбор на САЩ, спечелил световната титла през лятото, и кампаниите й извън терена.

Рапиноу се издигна до невъобразими висоти през календарната 2019 година, след като прибра у дома „Златната обувка“ и „Златната топка“ от Мондиала за голмайстор и най-добър играч, помагайки на тима да защити световната си корона, а впоследствие призовавайки в различни кампанни за равенство при заплащането между мъже и жени.

Полузащитникът стигна и до най-престижната индивидуална награда – „Златната топка“ за „Най-добър играч“ при жените.

„Да изберем Меган аз „Спортист на годината“ бе лесно решение. Тя е страхотен играч на терена, а извън него доказва колко голям и силен е гласът на един социално-съвестен атлет през 2019“, сподели в свое изявление един от съ-издателите на Меган Рапиноу спечели наградата за Спортист на годината на "Спортс илюстрейтед" Стив Канела.

Припомняме, че 34-годишната калифорнийка и съотборниците й съдиха Американската футболна федерация през март за полова дискриминация, спорейки относно по-ниското си заплащане спрямо мъжете и заради по-лошите работни условия. Посредничеството между двете страни се разпадна през август, което постави под съмнение подготовката на тима за Олимпиадата в Токио, като съдебният процес ще се проведе през май. Американките са изправени пред квалификационни мачове за Игрите през 2020, които започват идния месец, в опит да се реваншират за разочароващото си представяне в Рио преди три години.

Меган Рапиноу спечели наградата за Спортист на годината на "Спортс илюстрейтед" даде наградата за „Спортист на годината“ на женския американски национален отбор през 1999, който спечели световната титла, но Рапиноу е първата състезателка, която получава наградата след първото връчване на отличието през 1954.