Менда: Исканият от БСП допълнителен трансфер към ДОО, ще покачи дефицита

Приетите досега мерки са по предложение на работодателите, уточни финансистката

Политика
15:13 - 06 Април 2020
1626
Менда: Исканият от БСП допълнителен трансфер към ДОО,  ще покачи дефицита

Допълнителният трансфер към ДОО, който иска БСП, ще увеличи дефицита. Това заяви от парламентарната трибуна председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на дебатите по актуализацията на бюджета.

"Това, което ние сме предвидили като 1.5 млрд. трансфер към ДОО, респективно за фонд "Безработица" е за обезпечаване на два вида плащания. Едните са за всички хора, които са съкратени и и са на борсата и ще получат за следващите 4, 6, 8, 12 месеца, в зависимост от своя трудов стаж, 60 % от своето трудово възнаграждение, както и за осигуряване на системата на програмата 60/40 за подпомагане на онзи бизнес, който не е изцяло спрял работа, работи и може да си позволи да участва в тази програма.

Шефката на Бюджетната комисия припомни, че вчера правната комисия е подкрепила и предложението да бъдат плащани и осигуровките по мярката 60/40.

Стоянова подчерта, че приетите вчера мерки вчера били по предложение на самите работодателски организации. "По техни сметки, които те правиха по телевизиите, че фактически, плащащи осигуровките, схемата не е 60 /40, а е някакво друго съотношение. Сега разбирам, че са ескалирали тези искания. Вие го презентирахте от тази трибуна, обърна се Стоянова към лидерката на "БСП" Корнелия Нинова. "Естествено веднага го припознавате. Това е схемата да бъде 60 на 0, т.е. работника да не получава 40-те %, а 60 % от заплатата си, което е равно на това да е отишъл на борсата за 60 % от своето възнаграждение", допълни още Стоянова.

Стоянова изброи и какви са предвидените в закона мерки. "Това е една мярка за обезпечаване на програми чрез единственият финансов инструмент на държавата - Българската банка за развитие. Държавата капитализира със 700 млн. Българската банка за развитие. Ние днес в бюджета ще приемем още 700 млн. държавна гаранция за ББР, което би й дало възможност тя да привлече средства, много повече от тази държавна гаранция, така че там ще има достатъчно средства за осигуряване на две програми на този етап, които могат да бъдат и разширени, и променени и допълнени с други програми. Ние днес тук осигуряваме тази финансова възможност. Какви ще бъдат те и как ще се развият във времето, ще покаже ситуацията и възможностите и развитието на самата икономика" каза още Стоянова.

За мерките в здравеопазването, Стоянова изтъкна, че са в две посоки, едната е за допълнително директно стимулиране на работещите на първа линия и втората посока е почти вече взетото решение, финализирано за анекс на договора между НЗОК и лекарския и зъболекарския съюз за плащане на болниците авансово за неизработена дейност с цел те да съхранят своя капацитет и да продължат работа.

По отношение на предложените от левицата мерки за малкия бизнес и общините, Стоянова уточни, че вчера е предложено да се дава възможност да е ясно на всички общински съвети и държавни органи, които имат взаимоотношения със субекти, засегнати от кризата, да намалят или освободят от наеми и плащания за определени права, каквито са тротоарно право, правото за пазара и тържища.

Тя определи като прекомерни искания на бизнеса да бъдат освободени от такса битови отпадъци, тъй като тази такса е сериозно перо в общините и срещу него се извършват разходи за извършване на тази услуга.

"90 % от бизнеса плащат такса битови отпадъци на база на сключен договор с общината за количеството отпадък, който изхвърлят. Няма пречка, ако това количество отпадък е намалял за определен период от време да се направят анекси на тези договори, но втората част на такса "Смет", който бизнесът плаща за поддържане на чистотата на териториите, това е солидарността на бизнеса, и за разходите, които общините са принудени да правят по допълнително миене, метене и дезинфекция на обществените места", каза още Стоянова.