Менте дипломът на бесепарката майсторен в Кърджали

Любопитно
21:20 - 28 Септември 2020
9330
Менте дипломът на бесепарката майсторен в Кърджали

„Досега не съм имала проблеми с дипломите си, от медиите разбрах за скандала“. Това заяви Десислава Йорданова, председател на Районния съвет на БСП - „Западен” в Пловдив и главен експерт „Здравеопазване и социални дейности” в отдел „Образование“ на Община "Родопи" във връзка с обвиненията за фалшива диплома.

По повод анулирания документ Йорданова е поискала справка от МУ, като твърди, че обучението й е преминало напълно легално, съобщава „Марица“.

Тя не била уведомена по надлежния ред от Медицинския университет каква е била причината за анулиране на дипломата.

Кадърът на БСП дори смята да заведе дело в съда, за да се установи истината.

По думите на Йорданова, първоначално тя е била студент в Международния славянски институт. Вузът набрал студенти, но после не е получил акредитация. Според споразумение записаните в него трябвало да бъдат пренасочени към Аграрния университет и филиала на ПУ в Кърджали. Именно от кърджалийския филиал била и дипломата на Десислава Йорданова.

Във връзка със скандала Районната прокуратура се самосезира и разпореди проверка по случая. Причината е журналистическо разследване за съставяне на неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен, от името на ПУ „Паисий Хилендарски”.

В разследване на Нова телевизия става ясно, че Йорданова има диплома за завършено висше образование със степен „магистър“ от Медицинския университет в Пловдив. От документа се вижда, че през 2010 г. тя е завършила задочно специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, почти с отличие. Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността си.

Влизането за обучение по тази магистърска степен задължава кандидатът да представи диплома за завършено поне бакалавърско образование, както и набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на обучение.

През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса, прилага и копие на диплома за завършено висше образование икономика в ПУ „Паисий Хилендарски“. От Медицинския университет обаче не откриват такова копие на диплома.

„Открихме служебна бележка,  предоставена  от другия университет,  в която се декларира от името на висшето учебно заведение, че лицето е завършило такова образование „бакалавър”,  в съответна специалност на един от факултетите”, обяснява настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.

В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и мениджмънт”. От печата върху документа не става ясно кой го издава. По-късно се разбира, че това е така, защото той е неистински.

Става ясно, че Йорданова не е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува,  няма и такава специалност, посочват категорично от ръководството на университета. В отговора на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” професор д-р Румен Младенов се казва:

„Фактологично – в „Служебната бележка“ е цитиран и факултет „Икономически”, а в ПУ „ Паисий Хилендарски“ от разкриването му досега има „Факултет по икономически и социални науки”, както нямаме цитираната бакалавърска специалност „Маркетинг и мениджмънт“, а само „Маркетинг”.”

Иначе Десислава Йорданова твърди пред разследващия екип, че е завършила „Стопанско управление“ в „Стопански факултет“ към ПУ.

Става ясно още, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото  университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само „Уверение“ върху бланка на Университета.

Мурджева споделя, че е  неприятно изненадана от  факта,  че преди повече от 10 години в магистърските програми е влязъл да се обучава студент,  който е декларирал, че  е завършил преди това обучение в степента „бакалавър”.

"Това, което следва да направим, е в университета да назнача комисия,  която да направи подробна проверка на документацията и въз основа на тази проверка да се вземе решение оттук нататък какво да се направи  с тази студентка, която е завършила съответната магистърска степен.“, каза още професор д-р Мариана Мурджева.

Междувременно дипломата на Йорданова в Медицинския университет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета.

Кметът на Родопи Павел Михайлов обяснява, че Йорданова е назначена в началото на месец юни, след като е представила документи за завършено висше образование, специалност „магистър” в Медицинския университет, в специалност „Здравен мениджмънт”.

Михайлов твърди, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.

По случая вече е образувана преписка в Района прокуратура – Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел „Икономическа полиция“ на пловдивската полиция за установяване на евентуално извършено документно престъпление.

По преписката ще бъдат проверени изнесените данни в публикацията за съставен  неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен.

Срокът за приключване на проверката е едномесечен.